06 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΛΑΝΕ NOVARTIS; Ζάεφ: Η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία - Άλλαξε το όνομα σε αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομο

Σημαντική εξέλιξη στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει πριν από λίγο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.


Ταυτόχρονα, ο Ζάεφ αποκάλυψε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφασίστηκε η μετονομασία του αεροδρομίου από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και η μετονομασία της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία».

Πηγή ρεπορτάζ: ΕΡΤ1

Μετονομάζονται το αεροδρόμιο και ο αυτοκινητόδρομος των Σκοπίων

«Αεροδρόμιο Σκοπίων» το πιθανό όνομα για το αεροδρόμιο - Από «Alexander of Macedon» σε «Φιλίας» αναμένεται να μετονομαστεί ο αυτοκινητόδρομος

Το «πράσινο» φως για τη μετονομασία του  Αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητόδρομου της χώρας που φέρουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έδωσε σήμερα η κυβέρνηση Ζάεφ, στη διάρκεια συνεδρίασης των μελών της.

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε  το Διεθνές Αεροδρόμιο «Alexander the Great» να μετονομαστεί σε Αεροδρόμιο Σκοπίων, αν και παλαιότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για «Κίρο Γκλιγκόροφ» ή «Μητέρα Τερέζα».

Επίσης ο αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τη χώρα από τα σύνορα με την Σερβία έως τα σύνορα με την Ελλάδα στους Ευζώνους, από «Alexander of Macedon» σε «Φιλίας» όπως είχε εξάλλου ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

Οι μετονομασίες αεροδρομίου και αυτοκινητοδρόμου, θεωρούνται χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα, στην προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας ενόψει και των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίες.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση Ζάεφ, με τα δεκάδες αγάλματα και μνημεία, όπως του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, που επιχειρούν να συνδέσουν τη σλαβική πλειοψηφία με τους αρχαίους Μακεδόνες, οικειοποιώντας μεγάλο μέρος της ελληνικής ιστορίας

Παναγιώτης Σαββίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ