22 Φεβρουαρίου 2018

Έβαλε τη μάσκα του δημοκράτη ο σταλίνας και τα γυρίζει τώρα ο Κοντονής για τη Novartis: «Οι αρχές καλούνται να αποδείξουν την ενοχή των εμπλεκομένων»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι εύχεται «ορισμένοι εμπλεκόμενοι, αν όχι όλοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους»

Τις χθεσινές δηλώσεις του για την αθωότητα των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis ανασκεύασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.


Η δήλωση του κ. Κοντονή, η οποία ισοδυναμούσε με μεγάλο θεσμικό ατόπημα, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λόγω και του θεσμικού του ρόλου, αλλά και της ιδιότητάς του ως νομικός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι «οι αρχές καλούνται να αποδείξουν την ενοχή των εμπλεκομένων» και όχι οι τελευταίοι «να αποδείξουν την αθωότητά τους», όπως δήλωσε κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, στην Ολομέλεια για τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κοντονής είχε δηλώσει ότι «εύχομαι ορισμένοι από τους εμπλεκομένους ή και όλοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους», προκαλώντας πολλές συζητήσεις και σχόλια.

«Οι αρχές καλούνται να αποδείξουν την ενοχή των εμπλεκομένων. Θα ήταν πιο σωστό αν έλεγα να αποδειχθεί η αθωότητά τους, καθώς ισχύει πάντα το τεκμήριο της αθωότητα και αυτό το θεωρούμε όλοι δεδομένο. Ορισμένοι πιάνονται από εκφράσεις, τις οποίες χρησιμοποιούμε και είναι συνήθεις στη δικηγορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Αναφερόμενος στην επιτροπή και στη διαδικασία για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής πρωθυπουργών και υπουργών στην υπόθεση Novartis, ο κ. Κοντονής δήλωσε ότι «η επιτροπή θα εξετάσει τα θεσμικά ζητήματα και αν κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, μπορεί να ζητήσει από τη Βουλή παράταση, όπως έγινε και στην περίπτωση του Παπακωνσταντίνου».