13 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ για Novartis: Δεν υπάρχουν προς το παρόν ηχητικά ντοκουμέντα... ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποστείλει μέχρι στιγμής ηχητικά ντοκουμέντα που μαρτυρούν δωροδοκίες – Στο μικροσκόπιο των αρχών υπουργικές αποφάσεις που ευνοούν τη Novartis – Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν περάσει ακόμη και ψυχολογικά τεστ


Δεν έχουν σταλεί, προς το παρόν τουλάχιστον, από τις ΗΠΑ στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές ηχητικά ντοκουμέντα που να «μαρτυρούν» δωροδοκίες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, διαβεβαίωναν σήμερα δικαστικές πηγές. Μάλιστα, όπως σημείωναν αν έφταναν τέτοια ηχητικά ντοκουμέντα τότε αυτά θα είχαν διαβιβαστεί πάραυτα στη Βουλή, όπως έγινε και με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Αυτό που υπάρχει, όμως, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, είναι επιπλέον στοιχεία που «κουμπώνουν» με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που μιλούν για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, ώστε η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία να έχει ηγεμονική θέση στην ελληνική αγορά.

Στο μικροσκόπιο υπουργικές αποφάσεις 

Ενδεικτικά, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ένα σημαντικό στοιχείο που ενισχύει τις καταθέσεις που μιλούν για δωροδοκίες από τη Novartis σε πολιτικά πρόσωπα αποτελούν υπουργικές αποφάσεις και άλλες κυβερνητικές πράξεις που ευνοούσαν την συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία. Και αυτό γιατί, οι συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις (που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία) ταυτίζονται χρονικά με χρηματικές καταβολές σε πολιτικά πρόσωπα στις οποίες έχουν αναφερθεί οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις «ταιριάζουν» και με αναφορές σε ημερολόγια και άλλα εσωτερικά έγγραφα της φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια εφόδων που πραγματοποίησαν οι εισαγγελικές αρχές σε «εστίες» εμπλεκομένων.

Αναζητούν τις ροές των χρημάτων 

Παρ' όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτό το στάδιο της έρευνας οι εισαγγελικές αρχές, συνεχίζουν να αναζητούν τις ροές των χρημάτων που κατονομάζουν οι μάρτυρες, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο χειροπιαστό στοιχείο. Στο πλαίσιο της έρευνας τους, έχουν καταθέσει σωρεία αιτημάτων για άνοιγμα λογαριασμών σε Ελβετία και Κύπριων. Τα αιτήματα αφορούν σε εταιρείες που εκτιμάται ότι μπορεί να λειτούργησαν ως «οχήματα» μεταφοράς παράνομου χρήματος αλλά και σε φυσικά πρόσωπα.

Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε η έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος διενεργείται από την εισαγγελία Διαφθοράς και όπως τόνιζαν εισαγγελικές πηγές η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή αμελλητί αφορά αποκλειστικά στα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και της απιστίας.

Από... ψυχολογικό τεστ οι προστατευόμενοι μάρτυρες! 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αξιοπιστίας των προστατευόμενων μαρτύρων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα ελέγχθηκαν εξονυχιστικά πριν ξεκινήσουν να καταθέτουν ενώ έχουν υποβληθεί ακόμη και σε ειδικά ψυχολογικά τεστ! Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες δεν ζήτησαν να μπουν σε καθεστώς προστασίας επειδή θα κατονόμαζαν πολιτικά πρόσωπα αλλά επειδή ήθελαν να μιλήσουν για το σύνολο της υπόθεσης της Novartis.

Σε ότι αφορά δε την «έγκριση» που πρέπει να φέρουν από τον Άρειο Πάγο για να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, αυτή υπάρχει και όλα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Πιο συγκεκριμένα, για την ένταξή τους στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων υπήρξε έγγραφη έγκριση του επόπτη – αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία δεν εστάλη στη Βουλή διότι περιλαμβάνει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας των μαρτύρων.

Νέες καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες 

Μάλιστα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναμένεται να συνεχίσουν να καταθέτουν στις εισαγγελικές αρχές, καθώς αναμένεται να κληθούν και πάλι σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τις πρακτικές που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η Novartis για να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά του φαρμάκου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμφανίστηκαν στην εισαγγελία Διαφθοράς περίπου μία εβδομάδα πριν αρχίσουν την κατάθεση τους, τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι έφοδοι και τα στοιχεία για τους γιατρούς

Επιπλέον, κατά τις πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους και εξετάζουν εξονυχιστικά ένα τεράστιο όγκο στοιχείων και αρχείων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν κατασχέσεις από εφόδους που έχουν πραγματοποιήσει σε χώρους εμπλεκομένων. Αρκεί να αναφερθεί πως ένας μεγάλο μέρος των στοιχείων αυτών προέρχεται από την έφοδο που είχαν κάνει οι εισαγγελείς πριν από περίπου δυο μήνες στα γραφεία της Novartis.

Τα στοιχεία αυτά εξετάζονται και διασταυρώνουν με πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε από την έρευνα για τα Panama Papers και άλλες λίστες.

Με ταχείς ρυθμούς η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα 

Η εισαγγελική έρευνα φαίνεται να προχωράει όμως με ταχείς ρυθμούς σε ότι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα και ειδικά σε σχέση με το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το σκέλος αυτό της δικογραφία αφορά αποκλειστικά στα μη πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε κρατικούς αξιωματούχους, συνεργάτες πολιτικών, κ.α και κυρίως γιατρούς.

Μάλιστα, η λίστα με τα ονόματα των γιατρών φαίνεται διαρκώς να μεγαλώνει και πολλοί μιλούν για εμπλοκή εκατοντάδων ίσως χιλιάδων λειτουργών του Ιπποκράτη.