12 Φεβρουαρίου 2018

ΑΓΓΛΟΙ ΑΝΩΜΑΛΟΙ! Όργια στην Oxfam: Τι απαντά για το σκάνδαλο η εκτελεστική διευθύντρια

Η Ουίνι Μπιανίμα, η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, δήλωσε την Κυριακή ότι τη συγκλόνισε το σκάνδαλο σεξουαλικής φύσης στο οποίο είχαν εμπλακεί στελέχη της οργάνωσης στην Αϊτή, που εξώθησε τη βρετανική κυβέρνηση να απειλήσει να διακόψει τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγεί σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.


Η Όξφαμ, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις αρωγής της Βρετανίας, καταδίκασε τη συμπεριφορά πρώην στελεχών της στην Αϊτή, μετά τις αποκαλύψεις μιας εφημερίδας για το ότι τα στελέχη αυτά το 2011 πλήρωναν για να αγοράζουν σεξ ενώ βρίσκονταν σε μια αποστολή αρωγής προς τους σεισμοπαθείς μετά την καταστροφή του 2010 στη χώρα.

Η υπουργός Διεθνούς ανάπτυξης της Βρετανίας Πένι Μόρντοντ προειδοποίησε ότι το Λονδίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διακόπτει τη χρηματοδότηση όποιας ΜΚΟ δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες συμπεριφοράς των στελεχών της στο εξωτερικό και χαρακτήρισε «ποταπές» τις πράξεις στις οποίες φέρονται να ενέχονται τα στελέχη της Όξφαμ.

Η Μπιανίμα, η οποία έγινε εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International το 2013, επισήμανε πάντως ότι αυτό που έγινε το 2010 δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν ίσχυαν τότε οι κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή μεταγενέστερα.

«Νιώθω βαθιά πληγωμένη (…). Αυτό που έγινε στην Αϊτή ήταν ότι λιγοστοί προνομιούχοι άνδρες εκμεταλλεύτηκαν τους ανθρώπους που υποτίθεται πως είχαν πάει να προστατεύσουν και να βοηθήσουν, χρησιμοποίησαν τη δύναμη που τους έδωσε η Όξφαμ για να εκμεταλλευτούν ανίσχυρες γυναίκες. Μου ραγίζει την καρδιά», τόνισε η Μπιανίμα σε δηλώσεις της στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στη Νέα Υόρκη.

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Θέλουμε να οικοδομήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη. Έχουμε δεσμευτεί να δείχνουμε εντιμότητα, να εφαρμόζουμε απόλυτη διαφάνεια και να λογοδοτούμε όσον αφορά το ζήτημα των ανάρμοστων σεξουαλικών συμπεριφορών. Είμαστε πλέον αλλού σήμερα», σημείωσε.

Η Μόρντοντ ανέφερε την Κυριακή ότι θα απαιτήσει από όλες τις βρετανικές ΜΚΟ που διεξάγουν αποστολές στο εξωτερικό να αναφέρουν στις αρχές κάθε πρόβλημα που αφορά την προστασία του προσωπικού τους ή των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζονται ή στους οποίους προσφέρουν βοήθεια από την κακομεταχείριση.

Η Πένι Μόρντοντ αναμένεται εξάλλου να έχει μια συνάντηση με ανώτατα στελέχη της Όξφαμ σήμερα Δευτέρα.

Η Μπιανίμα δήλωσε ότι οι ΜΚΟ οφείλουν να μην επιτρέπουν σε ανθρώπους που δεν μοιράζονται τις αξίες τους να παρεισφρέουν στις τάξεις τους.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, σε όρους ερευνών και ενημέρωσης για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, ώστε οι παραβάτες να μην συνεχίζουν να επιδίδονται σε τέτοιες πράξεις εντασσόμενοι σε άλλες οργανώσεις», αναγνώρισε η Μπιανίμα.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η Όξφαμ θα δώσει στις αρμόδιες αρχές όλες τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της για τα γεγονότα του 2010.

«Γνωρίζετε ότι δεν έχουμε την εξουσία να πάμε ανθρώπους που δεν είναι πια στο προσωπικό μας στην Αϊτή για να τους ασκηθεί δίωξη», ανέφερε, «αλλά θα δώσουμε όλα όσα μάθαμε στο πλαίσιο της έρευνας σε όποια Αρχή (…) το θελήσει», ανέφερε η Μπιανίμα.