27 Φεβρουαρίου 2018

Μύλος με τις δηλώσεις Ζάεφ στο Reuters: Διαψεύδει ότι μίλησε για αλλαγή Συντάγματος και ότι πρότεινε 4 ονόματα

Σύγχυση προκλήθηκε με τις δηλώσεις που έκανε ο Ζόραν Ζάεφ στο Reuters, καθώς το ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε για αλλαγή συντάγματος, αλλά η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ το διεύψεσε.


«Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή (του συντάγματος), αλλά δεν θα είναι πολύ μεγάλη, διότι είναι πολύ δύσκολο», ήταν οι δηλώσεις του Ζάεφ από το Λονδίνο, που μετέδωσε το Reuters. Ομως, λίγη ώρα αργότερα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε για αλλαγή συντάγματος.

«Εκανε λόγο για κάποια αλλαγή του ονόματος και όχι του συντάγματος», διευκρινίζουν τα Σκόπια. «Η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του ονόματός της, όμως δεν μπορεί να πάει περαιτέρω, διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα», ήταν η απάντηση του Ζάεφ στο Reuters, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, οι Σκοπιανοί διαψεύδουν ότι ο Ζάεφ μίλησε για τέσσερις πιθανές ονομασίες που έχει προτείνει η ΠΓΔΜ και διευκρινίζεται ότι πρόκειται για προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς. «Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», είχε δηλώσει ο Ζάεφ, που όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ' αυτές τις επιλογές, απάντησε: «Ναι... Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (όσον αφορά το όνομα)».

«Εκείνοι (η Ελλάδα) δεν έχουν μια περιοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Και εντός (της χώρας μας) το πώς θα το χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, από τα υπουργεία στους δήμους και τους άλλους θεσμούς, είναι πραγματικά δικαίωμά μας και δεν θα έχει επιπτώσεις σε κανέναν», δήλωσε ακόμη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.