27 Φεβρουαρίου 2018

Τα sms της Αμερικάνικης Πρεσβείας για τη Novartis

Αμήχανο παρακολουθεί το Μαξίμου τις νέες εξελίξεις γύρω από την περιβόητη υπόθεση της Novartis, στην οποία έχει επενδύσει πολλά, μετά και από το χθεσινό «άδειασμα» του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος κατά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη φέρεται να είπε ότι «η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς».


Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη Νέα Δημοκρατία έχουν γραπτώς, σε μηνύματα κινητού, τη δήλωση του πρέσβη, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δημοσιοποίηση της δήλωσης του κ. Πάιατ έγινε σε συνεννόηση με την Πρεσβεία και ύστερα από την ανταλλαγή μηνυμάτων στενών συνεργατών των κ.κ. Μητσοτάκη και Πάιατ.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, ήταν παρόντα τουλάχιστον τέσσερα άτομα και στη συζήτηση για τη Novartis, ο Αμερικανός Πρέσβης από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι το FBI δεν ερευνά κανέναν Έλληνα πολιτικό.

Στην Πειραιώς, ταυτόχρονα, εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια αλλά και έκπληξη πως σε non paper, το Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρει πως «σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis».

Παράλληλα, η διευκρίνιση που δόθηκε αργά το βράδυ από την αμερικανική πρεσβεία, ότι «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων», δεν φαίνεται να ικανοποιεί το Μοσχάτο, καθώς θα επιθυμούσαν μια πιο ξεκάθαρη στάση.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι από τη στιγμή που στη Νέα Δημοκρατία διαθέτουν αποδείξεις για το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Πάιατ, είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν, αν χρειαστεί, ότι έχουν μεταφερθεί σωστά όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του, με τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να μην μπορεί κανένας να αφήσει υπονοούμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μετέφερε ποτέ μια αναληθή δήλωση.

Και το περίεργο, που καταδεικνύει τον κυβερνητικό πανικό, είναι το ότι πριν αντιδράσει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν σκέφθηκε καν ότι είναι παντελώς αδύνατον έμπειρος αρχηγός κόμματος και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προέβη σε τέτοια αποκάλυψη («διαρροή», κατά τον κ. Τζανακόπουλο), χωρίς να έχει εξασφαλίσει την εκ των προτέρων συγκατάθεση του συνομιλητής του. Του Αμερικανού πρεσβευτή, μάλιστα…

Ο κ. Τζέφρι Πάιατ, στις «διαψεύσεις» του Μεγάρου Μαξίμου, «απήντησε» με πολύ… διαδικτυακή διπλωματικότητα: στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, έκανε… αναπαραγωγή (που σημαίνει ότι τα επιβεβαιώνει, αλλιώς θα τα διέψευδε κατηγορηματικά) των σχετικών αναρτήσεων στο διαδίκτυο,τόσο του ΑΝΤ-1 όσο και του ΑΠΕ  τα οποία αναφέρονταν στα όσα είπε στον κ. Μητσοτάκη περί μη ύπαρξης έρευνας του FΒΙ που ν’ αφορά πολιτικούς.

Αμέσως μετά τις αναρτήσεις του κ. Πάιατ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ΝΔ απήντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος «είχε το θράσος να αμφισβητήσει στην Βουλή την εντός εισαγωγικών δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει έρευνα του FBI για Έλληνες πολιτικούς».

Η απάντηση τον κ. Τζανακόπουλο έμελλε να έρθει από τον ίδιο τον πρέσβη που έκανε ριτουίτ την δήλωσή του σε σχετικές αναρτήσεις του ΑΠΕ και τον Αντ1».