07 Μαρτίου 2018

Ο ιδρυτής του Bitcoin που κατηγορείται για απάτη, κλοπή και ψευδορκία

Με ένα μπαράζ κατηγοριών βαρύνεται ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BitFunder
Με ένα μπαράζ κατηγοριών βαρύνεται ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BitFunder, ο οποίος πέρα από τις αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του, στο ήδη βεβαρημένο ιστορικό του προστίθεται και μία δικηγόρος (τουλάχιστον) που δεν αμείφθηκε ποτέ για τις υπηρεσίες της.


Ο λόγος για τον 37χρονο Jon Montroll, σε βάρος του οποίου έχει κατατεθεί αγωγή από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για απάτη, ενώ τον βαρύνουν και ξεχωριστές κατηγορίες για ψευδορκία που του έχει απευθύνει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής του BitFunder – που πλέον βρίσκεται εκτός λειτουργίας – βρέθηκε στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, καθώς κατηγορήθηκε ότι συντηρούσε ένα «αδήλωτο» ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, αλλά και ότι εξαπατούσε τους χρήστες.

Στις 21 Φεβρουαρίου συνελήφθη, μάλιστα, για ξεχωριστές κατηγορίες, αυτές της ψευδορκίας και της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης, καθώς φέρεται να έδωσε ψευδή μαρτυρία και ψευδή έγγραφα στη διάρκεια της έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την υπόθεση του BitFunder.

Συγκεκριμένα, ο Montroll δεν αποκάλυψε την κυβερνο-επίθεση που είχε δεχτεί το 2013 το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που διατηρούσε, κατά την οποία οι χάκερς αφαίρεσαν σχεδόν 6.000 Bitcoins από το BitFunder αξίας 775.000 δολαρίων τη δεδομένη περίοδο, ενώ σήμερα η αξία τους διαμορφώνεται στα 68,7 εκατ. δολ.. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, μετά από την κλοπή, ο Montroll μετέφερε κάποια από τα Bitcoins που κατείχε ο ίδιος, προκειμένου να αποκρύψει τις απώλειες.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις εκκρεμούν και αναμένεται η εκδίκασή τους. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Montroll έχει μπλεξίματα με τον νόμο, καθώς φαίνεται να έχει πλούσιο ιστορικό.

Το 1998 συνελήφθη για κλοπή ηλεκτρονικών από το κατάστημα Fry’s στο Τέξας. Την εποχή εκείνη, μάλιστα, είχε στην πλάτη του και μια κατηγορία για απλήρωτους φόρους ύψους 251.546,32 δολ. που αφορούν σε ιδιοκτησία της Vista Living, μιας επιχείρησης στο Τέξας που κατέχει η οικογένεια του Montroll.

Μεταξύ άλλων, ο Montroll κατέχει μια εταιρεία φιλοξενίας server που ονομάζεται ColoGuys Inc., σε βάρος της οποίας είχε κινηθεί νομικά η OmniAmerican Bank. Μάλιστα, έχει ασκηθεί και δίωξη σε βάρος του Montroll και της ColoGuys για υπόθεση πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την οποία δημοσιοποιήθηκε ερασιτεχνικό ροζ βίντεο σε ιστότοπο που φιλοξενούσε η ColoGuys, χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Πηγή: capital.gr