09 Μαρτίου 2018

Αλήθειες και ψέματα για την ινδική κάνναβη -Φάρμακο ή μόδα; [βίντεο]

Η Ελλάδα είναι η 6η ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποίησε την χρήση κάνναβης για ιατρική χρήση μετά την Τσεχία, την Φιλανδία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.


Αν και ακόμα οι λεπτομέρειες, για το πώς δηλαδή θα γίνεται η καλλιέργεια και η διανομή του «φάρμακου» μένουν να διευκρινιστούν απο το υπουργείο Υγείας.. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η χρήση μαριχουάνας μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιους πόνους, από ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να μειώσει τους πόνους και την ναυτία από την χημειοθεραπεία, ακόμα και να καθυστερήσει η να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου. Μπορεί να μειώσει το στρες. Αλλά... Αλλά οι έρευνες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και θα χρειαστεί πολλά χρόνια έως ότου οι ερευνητές καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Ακόμα και για το στρες η έρευνα στο πανεπιστήμιο του Illinois έδειξε ότι σε χαμηλή δόση, όντως η χρήση κάνναβης μείωνε το άγχος.

Ομως σε υψηλή δοσολογία το αύξανε. Οι έρευνες για τον καρκίνο έχουν γίνει πάνω σε ποντίκια. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι ανάλογα ευρήματα θα προκύψουν και για τους ανθρώπους. Ορισμένοι προσπαθούν να κόψουν το αλκοόλ κάνοντας χρήση μαριχουάνας. Είναι αλήθεια ότι η κάνναβη είναι λιγότερο επιβλαβής από το αλκοόλ και λιγότερο εθιστική. Αλλά η ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ με την χρήση κάνναβης μπορεί να γίνει επικίνδυνη.. Επίσης, αν και οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν ότι η κάνναβη έχει θεραπευτικές ιδιότητες, δεν είναι καθόλου risk free. Η χρήση μαριχουάνας και μάλιστα από νεαρή ηλικία, δημιουργεί προβλήματα μνήμης και μαθησιακές δυσκολίες. Συμπέρασμα: Τα πρώτα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, στοιχεία της κάνναβης έχουν σίγουρα θεραπευτικές ιδιότητες αλλά, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί...