09 Μαρτίου 2018

Απορρίφθηκε με... διαρροές η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική κατά των υπουργών Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ


Απορρίφθηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Προανακριτικής για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή, πρώην υπουργού Υγείας, του Ανδρέα Ξανθού, υπουργού Υγείας και του Παύλου Πολάκη, αναπληρωτή υπουργού Υγείας.


Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν κατά της πρότασης, όπως και οι Ανεξάρτητες Έλληνες. «Άκυρο» ψηφοδέλτιο επέλεξαν να ρίξουν στην κάλπη η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, με εξαίρεση τον βουλευτή της ΔΗΣΥ, Ευάγγελο Βενιζέλο, που δήλωσε υπέρ.

Το ΚΚΕ απουσίασε από την διαδικασία της ψηφοφορίας, όπως και η Ένωση Κεντρώων.
Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η ΝΔ και η ΧΑ.

Η ψηφοφορία ήταν αυτοτελής, για κάθε πολιτικό πρόσωπο, και διεξήχθη σε τρεις ψηφοδόχους.

Ωστόσο στα αποτελέσματα για τους τρεις υπουργούς φαίνεται ότι υπήρξαν «διαρροές» από το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς αν και η κυβέρνητική πλειοψηφία μετρά 153 βουλευτές (ψήφισαν 152 γιατί απουσίαζε ο Μάρκος Μπόλαρης) για κανέναν από τος κ.κ. Κουρουμπλή, Πολάκη και Ξανθό δεν υπήρξε ο αριθμός 152.

Το αποτέλεσμα έχει ως εξής:

Για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή

Σε σύνολο 267

Έγκυρα 238

Άκυρα 29

Υπέρ 86

Κατά 151

Παρών 1

Για τον Ανδρέα Ξανθό

Σε σύνολο 267

Έγκυρα 234

Άκυρα 33

88 υπέρ

145 κατά

Παρών 1

Για τον Παύλο Πολάκη

Σε σύνολο 267

Έγκυρα 236

Άκυρα 31

86 υπέρ

149 κατά

Παρών 1

Διαρροές από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην ψηφοφορία για την Προανακριτική

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, επί της προτάσεως της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για την διερεύνηση πιθανόν ευθυνών των σημερινών υπουργών Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού, και Π. Πολάκη, οδήγησε μεν στην απόρριψή της, πλην όμως μεταδίδει την αίσθηση «διαρροών» από την πλειοψηφία, καθώς οι αρνητικές ψήφοι που καταγράφηκαν, υπολείπονται του αθροίσματος των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα επί συνόλου 153 βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας (από το ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε ο κ. Μ. Μπόλαρης), και με δεδομένο ότι οι τρεις «ενδιαφερόμενοι» δεν μπορούν έκαστος να ψηφίσουν στην κάλπη που τον αφορά, στις ψηφοδόχους θα έπρεπε να υπάρχουν 152 αρνητικές ψήφοι. Τα «όχι» για τον κ. Κουρουμπλή ήταν 151, για τον κ. Ξανθό 145, και για τον κ. Πολάκη 149, δηλαδή αντιστοίχως υπάρχουν κατ’ ελάχιστον μία, επτά και τρεις ψήφοι λιγότεροι από την κυβερνώσα πλειοψηφία.

Αξιοσημείωτο είναι πως λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και ενώ είχαν αρχίσει στο Περιστύλιο οι συζητήσεις για το ζήτημα των «διαρροών», κοινοβουλευτικές πηγές έλεγαν ότι ορισμένες ψήφοι «ακυρώθηκαν» επειδή βρέθηκαν σε λάθος κάλπη: η κίνηση αυτή σχολιάστηκε ως μια προσπάθεια ώστε να διαφανεί ως πιθανό ενδεχόμενο να μην υπήρξαν πολιτικού χαρακτήρα «διαρροές», αλλά ανθρώπινα και διαδικαστικού χαρακτήρα «λάθη».

Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για εννέα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στην κάλπη του Π. Κουρουμπλή τα οποία αφορούσαν άλλους (και συνεπώς «ακυρώθηκαν»), 12 τέτοια στην κάλπη του Α. Ξανθού, και άλλα εννέα στην κάλπη του Π. Πολάκη. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι τα «ναι» και τα «όχι» που ανακοινώθηκαν, δεν αλλάζουν.

Την ίδια στιγμή, «απώλειες» καταγράφουν και τα «ναι»: ενώ το άθροισμα ΝΔ-ΧΑ και Ευ. Βενιζέλος –που είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει, προκαλώντας αίσθηση για την διαφοροποίησή του από τη ΔΗΣΥ ανέρχεται σε 93 βουλευτές, οι θετικές ψήφοι στην κάλπη δεν ξεπέρασαν τις 88. Από την ψηφοφορία επέλεξαν να απουσιάσουν το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων.