22 Μαρτίου 2018

Πρωτοφανείς εικόνες: «Πνίγηκε» η Κρήτη από την αφρικανική σκόνη -Εφτασε μέχρι την Ηλεία [εικόνες & βίντεο]

Μεγάλο τμήμα της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα από την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως φαίνεται να το αντιμετωπίζει η Κρήτη. Πολλές πόλεις της (Ηράκλειο, Χανιά κλπ) έχουν «πνιγεί» από την αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της σκόνης, ενώ την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν μέχρι και στην Ηλεία. Αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους.

Δέκα φορές πάνω από τα όρια τα αιωρούμενα σωματίδια

«Υπάρχει μια κίνηση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και δεν γνωρίζουμε σε ποιο αριθμό θα φτάσει αυτή η κίνηση. Αυτό το πράγμα δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και πρέπει να είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από δέκα φορές από τα φυσιολογικά», δήλωσε ο Νίκος Τζανακάκης, διευθυντής Πνευμονολγικής Πανεπιστημιακής κλινικής του ΠΑΓΝΗ .

«Είναι επικίνδυνο υπό την έννοια ότι είναι σωματίδια τα οποία προκαλούν ερεθισμό στους πνεύμονες και στους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών . Σε ευαίσθητα άτομα τα οποία μπορεί να έχουν βροχικό άσθμα και κυρίως τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων και αυτό που λέμε παρόξυνση του άσθματος .Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο νοσοκομείο , να αυξήσει τα φάρμακα και γενικότερα αυτή η παρόξυνση είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή αν δεν ελεγχθεί«, πρόσθεσε.

«Επίσης κινδυνεύουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως οι ηλικιωμένοι .Αυτοί που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δηλαδή η νόσος του καπνίσματος , είναι σίγουρο ότι κάποιοι από αυτούς θα αυξηθούν τα συμπτώματά τους και οι πιο βαριά από αυτούς οδηγούνται στο νοσοκομείο», ανέφερε ο κ.Τζανακάκης.

Και κατέληξε: «Εγώ προτείνω να μην κυκλοφορούν με μάσκα αλλά να περιοριστούν στο ελάχιστο η φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων αυτών και κυρίως των παιδιών που έχουν βροχικό άσθμα και να μην αθλούνται σε ανοικτούς χώρους. Ιδιαιτέρως αυτοί που έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα».

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Σύμφωνα με το onmed.gr. η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.

Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.



Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του cretapost, ο Κούλες έχει γίνει… πορτοκαλί ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί σε ενετικό λιμάνι αλλά και στο σημείο όπου δένουν τα καράβια.





Το Ηράκλειο θυμίζει Αντις Αμπέμπα:









«Εξαφανίστηκε» η Κνωσός!

Κάτω από ένα πορτοκαλί πέπλο έχει… εξαφανιστεί ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης. Στο σημείο δεν υπάρχει καμία ορατότητα ενώ ο ίδιος ο χώρος είναι κλειστός.







Από την αφρικανική σκόνη δεν γλίτωσε ούτε η Σαντορίνη



Καλοκαίρι στο νότο, χειμώνας στον βορρά
Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών θα έκοβαν την Ελλάδα στα δύο. Σε αντίθεση με το νότο που βιώνει καλοκαιρινές θερμοκρασίες και σκόνη, στο βορρά ο υδράργυρος δείχνει ακόμη και 0°C.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, έχει χιονίσει και σε πολλές ορεινές περιοχές της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας, ενώ στα βόρεια του νομού Έβρου χιόνισε ακόμη και σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου.

Η σκόνη αιωρείται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, ενώ οι φωτογραφίες από την Κρήτη θυμίζουν τοπία επιστημονικής φαντασίας (κίτρινο χρώμα και ορατότης μηδέν).

Σήμερα καταγράφηκαν οι εξής μέγιστες θερμοκρασίες σε περιοχές της Κρήτης :

Φαλάσαρνα (Χανιά) : 30°C
Πλατανιάς (Χανιά) : 28.7°C
Ρέθυμνο (πόλη) : 28.5°C
Άγιοι Πάντες (Χανιά) : 28.4°C
Κολυμπάρι (Χανιά) : 28.4°C
Χανιά (πόλη) : 27.3°C
Ηράκλειο (πόλη) : 26.6°C
Σητεία (πόλη) : 26°C
Κνωσσός (Ηράκλειο) : 25.6°C
Βρύσες (Χανιά) : 25.4°C

Σε ότι αφορά στα ηπειρωτικά τμήματα, οι μέγιστες τιμές σημειώθηκαν στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, δηλαδή στη Μεσσηνία και είναι οι εξής :

Φιλιατρά : 25.4°C
Κυπαρισσία : 25.3°C
Καλαμάτα : 25.2°C

Επίσης, σε πολλές περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου ο υδράργυρος έφτασε με σχετική ευκολία στους 25°C, όπως για παράδειγμα στη Ζαχάρω (Ηλεία), στον Ρωμανό (Αχαία) και στην Καρδαμύλη (Μεσσηνία).

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Φλώρινα, εχθές τα μεσάνυχτα η θερμοκρασία άγγιζε τους 5°C, ενώ από τη στιγμή που ξημέρωσε ο υδράργυρος είναι κολλημένος στους 0°C και ότι η μέγιστη σήμερα στη βορειοδυτική Κρήτη έφτασε τους 30°C, τότε μιλάμε για το απίστευτο ρεκόρ της διαφοράς των ολόκληρων 30°C ανάμεσα σε 2 περιοχές της χώρας!

Θερμοκρασιακό εύρος 30°C. Χειμώνας και χιόνια στα βορειοδυτικά και καλοκαίρι, σκόνη και ζέστη στην Κρήτη.