09 Μαρτίου 2018

Η επιλογή Μητσοτάκη να εκθέσει τον πρωθυπουργό και ο «εξαφανισμένος» Καμμένος

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Aκόμα και οι πλέον καλόπιστοι αρχίζουν σιγά σιγά και κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ο λόγος για την συνύπαρξη του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, η οποία δείχνει να περνά σε μία νέα φάση.

Το συμπέρασμα αυτό δε φαίνεται να είναι αυθαίρετο, αλλά αντίθετα μοιάζει να βγαίνει αβίαστα από μία αλληλουχία γεγονότων των τελευταίων 24ώρων.


Η ραγδαία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με αποκορύφωμα την προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στάθηκε η αφορμή για να φανεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πώς «κάτι τρέχει με τον Πάνο Καμμένο». Για σχεδόν πέντε μέρες ο υπουργός Άμυνας δεν υπήρχε πουθενά, την ώρα που ένα θέμα της δικής του αρμοδιότητας κυριαρχούσε στην επικαιρότητα.

Καμία δημόσια δήλωση, καμία διαρροή συνεργατών, καμία δημόσια εμφάνιση. Μοναδική εξαίρεση η παρουσία του στο συμβούλιο υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, στον προθάλαμο του οποίου έκανε μία τοποθέτηση. Πέραν αυτού ουδέν. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο «περίεργη» για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Ο αμερικανός πρεσβευτής Geoffrey Pyatt μετέβη στο Πεντάγωνο για να συναντηθεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για περίπου δυόμιση ώρες.

Σε μία πραγματικά ασυνήθιστη κίνηση ο αμερικανός αξιωματούχος δεν βρέθηκε με τον υπουργό Άμυνας αλλά με τον ναύαρχο Αποστολάκη.

Η επιλογή αυτή του κ.Pyatt έκανε πολλούς να παραξενευτούν και τα σενάρια έδωσαν και πήραν. Όλα αυτά βεβαίως με φόντο τη διαφοροποίηση ,τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής, του προέδρου των ΑΝΕΛ σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων.

Τελευταίο κρούσμα η απουσία του υπουργού Άμυνας από την συζήτηση για την πρόταση σύστασης προανακριτικής της ΝΔ, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έχετε επιλέξει να συμπορευτείτε με έναν άνθρωπο που είναι απών , αλλά δεν σας ενώνει τίποτε ιδεολογικά παρά μόνο η αγάπη σας για την καρέκλα. Ένα πράγμα έχετε κοινό τον εθνικολαϊκισμό, την εξουσία» είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τους ΑΝΕΛ δεξιό μόρφωμα, που κάποιες φορές γίνεται και ακροδεξιό.

Η συζήτηση πάντως στη Βουλή είχε εκτός των άλλων (εθνικά θέματα, Novartis) και μία καθαρή στόχευση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να εκθέσει τον πρωθυπουργό, μέσα από την περιγραφή ολόκληρου του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου που έχει ως κεντρικό άξονα τη δημιουργία κομματικού στρατού, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε μία προς μία τις κινήσεις της κυβέρνησης , οι οποίες θεωρούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως αποδεικνύουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «πουλήσει» ψεύτικη ελπίδα στους πολίτες με στόχο τη ψήφο τους :

Βάζετε κομματικά σας στελέχη σε θεσμικά ανεξάρτητες θέσεις, όπως τον κ. Κουτεντάκη στο γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

- Η μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων μέσα από την τροπολογία που κατατέθηκε πριν από μερικές ώρες στη Βουλή. Υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 70000 συμβασιούχους και αν σε αυτούς προσθέσεις και τις οικογένειές τους ο συνολικός αριθμός μπορεί να φτάσει και τους 200.000 εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

- «Κατασκευή», όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, συγκεκριμένων φωτογραφικών διατάξεων με στόχο την επιλογή γραμματέων υπουργείων.

- Διορισμούς σε εταιρίες του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

- Διορισμός κομματικών στελεχών σε θεσμικά ανεξάρτητες θέσεις, με στόχο τον απόλυτο έλεγχο.

Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η δημιουργία κομματικού στρατού θα αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να μειώσει τη διαφορά από την ΝΔ, εμπαίζοντας δυστυχώς χιλιάδες πολίτες.

http://www.liberal.gr/arthro/194070/politiki/2018/i-epilogi-mitsotaki-na-ekthesei-ton-prothupourgo-kai-o-isonexafanismenossin-kammenos.html