11 Μαρτίου 2018

Στο πλευρό της Λεπέν ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον

Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στήριξε το ακροδεξιο γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, χαιρετιζοντας στο συνεδριο του κόμματος . «Είστε μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος,» τονισε ο Μπάνον μιλωντας χθες σε εκατοντάδες μέλη του Εθνικού Μετωπου στη γαλλική πόλη Λιλ. «Η ιστορία είναι με το μέρος μας».


Αυτό απεδειξε η εκλογική επιτυχία των δεξιών λαϊκιστών στην Ιταλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, είπε ο πρώην επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής τουΤραμπ .

Ο Μπανον είχε προσκληθεί στο διήμερο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος,καθως η ηγέτης του κόμματος Μαριν Λεπέν θέλει να οδηγησει σε μια πορεία ανανέωσης του κόμματος της-αλλάζοντας και το όνομα του- μετά την αποτυχία του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους.
Το σχέδιο αλλαγης του ονοματος φαίνεται να υποστηρίζει το 52% των μελών,καθως Πριν από το συνεδριο στη Λιλ, περίπου 30.000 υποστηρικτές είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το επιθυμητό ονομα του Εθνικού Μετώπου , σύμφωνα με αξιωματούχους του κόμματος. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν το Σάββατο.

Σε άλλες ερωτήσεις η Λεπέν παίρνει πολύ περισσότερη υποστήριξη. Το 98% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θέλει να μειωθεί δραστικά τη μετανάστευση στη Γαλλία. Περίπου το 90% θέλει να πραγματοποιηθει δημοψήφισμα για πιθανή απόσυρση της Γαλλίας από την ΕΕ. Περίπου τα δύο τρίτα θέλουν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να επιστρέψουν σε εθνικό νόμισμα.

Σημερα, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου στη Λιλ, η Μαρίν Λεπέν αναμενεται να επανεκλεγεί προεδρος του κομματος Το συνεδριο αναμένεται τελικά να απομακρυνει τελεσίδικα τον αμφιλεγόμενο πρώην πρόεδρο Ζαν Μαρι Λεπέν από το κόμμα .Ο 89χρονος Λεπέν τυπικά ειναι ακόμη επιτιμος προεδρος αλλά έχει αποκλειστεί από το κόμμα, μεταξύ άλλων και λόγω των προκλητικών θέσεων του για την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Ο Μπανον είπε: «Ας σας λενε ρατσιστές, ας σας λένε και ξενόφοβους . Δεχτείτε το ως σήμα τιμής. Επειδή κάθε μέρα γινόμαστε ισχυρότεροι και αυτοί γίνονται πιο αδύναμοι».