12 Μαρτίου 2018

Η σταλινική κατάντια του ΑΠΕ

Ειδικού συνεργάτη

Σε όλη την ιστορία τους τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, Τηλεόραση και ραδιόφωνο, εξυπηρετούσαν την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, άλλοτε εμμέσως και αξιοπρεπώς, άλλοτε επιδιδόμενα σε φανερή και αντιδεοντολογική προπαγάνδα.


Ωστόσο, το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έμενε κατά πολύ έξω από τον σκληρό εναγκαλισμό των κυβερνήσεων, καθώς η φύση του ήταν να μεταδίδει ειδήσεις, χωρίς υποκειμενισμό, αλλοίωσή τους ή απόκρυψή τους.

Το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει συνδρομητές τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία πληρώνουν και απαιτούν να έχουν την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση για όλο το φάσμα των ειδήσεων, και κυρίως αυτών που εκτιμώνται ως σημαντικών.

Επί ΣΥΡΙΖΑ η πρακτική του Πρακτορείου άλλαξε. Δεν είναι μόνο που έγινε κομματικό όργανο φιλοξενώντας με καταιγιστικό ρυθμό, συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών. Δεν είναι μόνο που αντέγραψε το στυλ προσωπολατρίας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un (όποιος αμφιβάλλει ας βρει την πρωτοφανή για δυτικό κράτος, προσωπολατρική περιγραφή του κ. Τσίπρα στη Θράκη).

Τώρα έφτασε στο έσχατο σημείο κατάντιας να κρύβει ειδήσεις, και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Χθες από το μεσημέρι βοούσε ο δημοσιογραφικός κόσμος για τη δήλωση Erdogan, ο οποίος φωτογραφίζοντας τους Έλληνες είπε: «Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν από το να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα».

Η είδηση υπήρχε στα διεθνή Μέσα από χθες το μεσημέρι. Καταχωρήθηκε σε όλα τα ελληνικά. Αλλά στο ΑΠΕ ως τις 10.30 το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε.

Λογικό ίσως, για να μη χαλάσει ακόμη περισσότερο το success story της επίσκεψης Erdogan, με την αποθράσυνσή που δείχνει και την τακτική του κατευνασμού στον οποίο επιδίδεται η ελληνική πλευρά.
Προφανώς οι ιθύνοντες εκτός από ξετσίπωτοι, είναι και μειωμένης αντίληψης. Με τόσα διεθνή πρακτορεία που έχουν αυτή την εποχή στραμμένη την προσοχή τους στην Τουρκία, με τόσους ανταποκριτές που υπάρχουν, με τα social media, είναι δυνατό να πιστεύουν ότι μια τέτοια είδηση μπορεί να αποκρυβεί;

Δεν το κατάφεραν ούτε στη απόκρυφη της δήλωσης Cavusoglu ενώπιον Κοτζιά για το Αιγαίο. Δεν το κατάφεραν όταν λογόκριναν τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama ότι ένας Αλβανός έσωσε την Ακρόπολη.

Αληθινά πίστευαν ότι θα το κατορθώσουν με μια τέτοια εκρηκτική δήλωση του Τούρκου Προέδρου που μας παρομοίασε ως παρολίγον παστά ψάρια στον Σαγγάριο;

Δεν λέμε να τους χαίρεται η κυβέρνηση. Γιατί σίγουρα τους χαίρεται αφού αυτή τους βάζει. Εντολές της εκτελούν. Ας τους χαίρεται ο δημοσιογραφικός κόσμος.

http://www.liberal.gr/arthro/194422/apopsi/arthra/i-staliniki-katantia-tou-ape.html