12 Μαρτίου 2018

Τα στέκια των πολιτικών στην Αθήνα

Η κυβερνητική αλλαγή που συντελεστεί με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015, έφερε αλλαγές και στις περιοχές όπου συχνάζουν τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές.


Οι αλλαγές αυτές έχουν αφήσει πίσω τα μπαρ του Κολωνακίου, που κατείχαν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των «γαλαζοπράσινων» υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, και αντικαταστάθηκαν με περιοχές που εκτείνονται από τα Εξάρχεια έως το Σύνταγμα και μέχρι τα Πετράλωνα.

«Ψηφίζουν» Παγκράτι

Παγκράτι «ψηφίζει» το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε στέκι των υπουργών και των κυβερνητικών βουλευτών έχει μετατραπεί το «Musique Cafe». Ανάμεσα στα πρόσωπα από το κυβερνών κόμμα που συχνάζουν στο συγκεκριμένο στέκι είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος αρκετά βράδια, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα, εθεάθη να απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης.



Από εκεί και πέρα, θαμώνες του συγκεκριμένου μαγαζιού είναι και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, όπως και οι βουλευτές Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Βέττας και ο Χρήστος Μπγιάλας. Το συγκεκριμένο μαγαζί επισκέπτεται συχνά-πυκνά και μια «ομάδα» βουλευτών της ΝΔ αποτελούμενη από τους Χρήστο Μπουκώρο, Χρήστο Κέλλα, Βασίλη Γιόγιακα και Ανδρέα Κατσανιώτη. Παλιότερα την εμφάνισή του εκεί είχε κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος τότε από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο Παγκράτι, ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και η ταβέρνα «Μαύρος Γάτος», όπου αρκετά βράδια το «παρών» έχουν δώσει οι Συριζαίοι βουλευτές Αντώνης Μπαλωμενάκης, Σπύρος Λάππας, Γιώργος Παπαφιλίππου, Δημήτρης Γάκης κ.ά. Πιο παραδοσιακά στέκια επιλέγει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζοντας την προτίμησή του στην ταβέρνα «Τσέλιγκας» στη Ζωοδόχου Πηγής, μαγαζί που επισκέπτεται και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

Πιστοί στο… Σύνταγμα

Μαγαζιά κοντά στην πλατεία Συντάγματος επιλέγει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και πιο συγκεκριμένα το μπαρ «Low Profile», στη Στοά Μπολάνη.

Αρκετά είναι τα βράδια μάλιστα που ο υπουργός έκανε την εμφάνισή του στο συγκεκριμένο στέκι, ενώ προ εβδομάδων εθεάθη να πίνει ποτό την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το EuroWorking Group. Το «Low Profile» αποτελεί επιλογή και για άλλους Συριζαίους βουλευτές, όπως η Αννέτα Καββαδία και ο Κώστας Δουζίνας. Σχεδόν απέναντι βρίσκεται το «Barreldier», το οποίο επιλέγει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.



Μαγαζί που, λόγω της κοντινής απόστασής του από τη Βουλή, έχει γίνει… viral τα μεσημέρια είναι το «Ελιά και Τσίπουρο» στη Ζαλοκώστα, πίσω από το υπουργείο Εξωτερικών. Αρκετά μεσημέρια το προτιμούν βουλευτές όλων των παρατάξεων, όπως η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.ά.

Παράλληλα, υπάρχουν και εκείνοι οι υπουργοί που προτιμούν την έξοδό τους να την πραγματοποιούν σε προορισμούς κοντά στο σπίτι τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, που προτιμά την ταβέρνα «Κρητικός» στην περιοχή της Κάντζας.

«Ανεβαίνει» η Καρύτση

Από τις ανερχόμενες περιοχές για τις εξόδους των πολιτικών είναι και η πλατεία Καρύτση, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στις ελάχιστες εξόδους του, να προτιμά να γευματίζει στο «Black Duck». Σταθερή αξία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί το «Jimmys» στη Βαλαωρίτου, όπου έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς να πίνουν τον καφέ τους ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Πόλο έλξης αποτελούν και τα μαγαζιά που βρίσκονται στο «City Link», με τα τραπεζάκια να γεμίζουν από εθνοπατέρες που πραγματοποιούν εκεί πολιτικά ραντεβού. Για παράδειγμα, το «City Bistro» είναι επιλογή του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Μάριου Γεωργιάδη. Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι επιλέγει να τον πίνει τον καφέ του στο «Le petit village».

Χρόνια Κολωνακιώτες

Ανεβαίνοντας προς Κολωνάκι, δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί στο διαχρονικό πολιτικό δημοσιογραφικό στέκι, τη «Βιβλιοθήκη», το οποίο έχει υπερκομματική προτίμηση. Το συγκεκριμένο στέκι «ψηφίζουν» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, κάνουν συχνά τα ραντεβού τους εκεί.



Το Κολωνάκι ήταν διαχρονικά ένας προορισμός για τους «γαλάζιους» βουλευτές. Από τις κορυφαίες επιλογές τους είναι η Μαντζάρου 3. Πρόκειται για τo νεοκλασικό –όπου έζησε ο εθνικός συνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος– που βρίσκεται σε πεζόδρομο και από τα πλεονεκτήματά του είναι η όμορφη ταράτσα που διαθέτει.

Κατά καιρούς, το συγκεκριμένο στέκι έχουν επισκεφτεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (που είχε κάνει εκδήλωση εκεί όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος), η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ταυτόχρονα αποτελεί βραδινό προορισμό και για τα νεότερα στελέχη της ΝΔ, όπως είναι ο Κώστας Κυρανάκης, η Σοφία Ζαχαράκη και ο Σάκης Ιωαννίδης.

Σαββατιάτικο προορισμό αποτελεί και το «Da Cappo», στέκι για το οποίο έχουν ειπωθεί διάφοροι μύθοι κατά καιρούς, όπως για τις ειδικές κούπες που είχε η διεύθυνση του μαγαζιού για πίνουν το καφέ τους ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πάλαι ποτέ ισχυρός άντρας του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης.

Η νέα γενιά βουλευτών επιλέγει το «Τ5» στην Τσακάλωφ. Θαμώνες είναι οι Συριζαίοι βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Πέτρος Κωνσταντινέας.



Ένα από τα νέα στέκια αποτελεί και το «V4», που βρίσκεται σε στοά της Βουκουρεστίου, μια και ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος (γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Μιχάλη Παπαδόπουλου).Το μαγαζί έχουν επισκεφθεί μεταξύ άλλων οι «γαλάζιοι» βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης –όταν βρίσκεται στην Αθήνα– Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη αλλά και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Οι λίγο πιο «βόρειοι»

Πολλά είναι τα στελέχη της ΝΔ που επιλέγουν πιο «βόρεια» στέκια, όπως το «Gaspar» στο Ψυχικό.

Εκεί έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Άλλον προορισμό στην ίδια περιοχή αποτελεί και το «Tier Et Tout», όπου πριν από λίγο καιρό την εμφάνισή του έκανε εκεί ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου Βασίλη Κικίλια.

Τέλος, και τα ξενοδοχεία, τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και το «Χίλτον», αποτελούν τόπο συνάντησης πολιτικών.

Το «GB Corner» της «Μεγάλης Βρετανίας» επιλέγουν για κρίσιμα ραντεβού διάφοροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της χώρας. Επιπλέον, το «Βυζαντινό» στο «Χίλτον» είναι ένας προορισμός στον οποίο έχουν γίνει αρκετά κρίσιμα πολιτικά ραντεβού, τα οποία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη γραφή της νεότερης πολιτικής ιστορίας.

Σχεδόν όλοι οι μεταπολεμικοί πρωθυπουργοί έχουν περάσει από το εμβληματικό «Zonar’s», αγαπημένο προορισμό του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου.

του Θοδωρή Δαφέρμου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο