23 Μαρτίου 2018

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν στην Τουρκία: Δεν θα αποσυρθούμε από τη Μανμπίζ, στη Συρία

Οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν από τη Μανμπίζ, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στη βόρεια Συρία, ξεκαθάρισε σήμερα (23 Μαρτίου 2018) προς την Άγκυρα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στην Μανμπίζ.

Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην Τουρκική κυβέρνηση ότι συνεχίζουμε να επιχειρούμε εκεί.

Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφείς τις ανησυχίες μας στην τουρκική κυβέρνηση ότι έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τις δυνάμεις μας – ΗΠΑ και συμμάχους – επιτόπου.

Έχουμε συστήσει την Τουρκία γενική αποκλιμάκωση και για αυτό το λόγο συνεχίζουμε τις συνομιλίες με αυτήν την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι έχει υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την Μανμπίζ, η εκπρόσωπος του State Depertment σημείωσε ότι είναι «τουλάχιστον αστείο να λέγεται κάτι τέτοιο, γιατί δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία».

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, όπως μετέδιδε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, γνωστοποιήθηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων εναντίον στην Τουρκία, έπειτα από αιτήματα Γερουσιαστών που εκφράζουν προβληματισμό και δυσαρέσκεια για την αντισυμμαχική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Το κλίμα στο Κογκρέσο έχει γίνει πολύ βαρύ τους τελευταίους μήνες για την Τουρκία, με καλά πληροφορημένες πηγές να αναφέρουν τότε πως το θέμα «δεν είναι αν θα επιβληθούν κυρώσεις, αλλά πότε θα γίνει αυτό και τι είδους κυρώσεις θα είναι αυτές».

Οι Γερουσιαστές καλούν την Ουάσιγκτον να μην υποκρίνεται πως έχει κοινά συμφέροντα με την Τουρκία και να καταλάβει ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον μία φιλική προς τις Η.Π.Α. χώρα.

Μάλιστα, εκφράζουν τον φόβο για ένα «νέο Πακιστάν», καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος προωθεί μία σκληρή ισλαμική ατζέντα.

Μεταξύ άλλων, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι δυσαρεστημένοι για την αγορά αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson -ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Άγκυρα-, επιθυμεί να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση του Recep Tayyip Erdogan.




www.bankingnews.gr