05 Μαρτίου 2018

Τέλος εποχής για το Δημόσιο που εξέλεγε κυβερνήσεις!

Η κυβέρνηση έχοντας αποκοπεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τα λαϊκά στρώματα που την εξέλεξαν το 2015, ρίχνει όλο το βάρος στην… πελατεία του δημόσιου τομέα για την επίτευξη ενός… αξιοπρεπούς ποσοστού στις επόμενες εκλογές. Έτσι, προγραμματίζει αυξήσεις κυρίως για κάποιους κλασικούς καρεκλοκένταυρους και λιγότερο για τους πραγματικά καταρτισμένους και αναγκαίους, ενώ δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην πληρωμή των εφάπαξ σ΄ όσους αποχωρούν από τον δημόσιο τομέα έναντι αυτών του ιδιωτικού. Ταυτόχρονα, παρά την ασφυκτική πίεση από τους εταίρους-δανειστές δείχνει ραθυμία όταν πρόκειται να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στην κυβέρνηση πιθανόν να μην έχουν καταλάβει ότι με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, η ελληνική οικονομία μετατρέπεται ραγδαία σε μια οικονομία που θα απεξαρτηθεί σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό από τον δημόσιο τομέα. Άμεσα και έμμεσα πριν μερικά χρόνια το Κράτος συμμετείχε και διαμόρφωνε το ΑΕΠ της χώρας κατά σχεδόν 70%. Ήδη, η συμμετοχή έχει περιοριστεί θεαματικά και αναμένεται να συρρικνωθεί δραστικά ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια!

Στις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει 2.600.000 συνταξιούχους, όπου στις εκλογές του 2015 είχαν προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το μικρότερο ποσοστό (μόλις 31%). Επιπλέον, με τις αποφάσεις της έχει οδηγήσει στο… εκτελεστικό απόσπασμα περίπου 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρηματίες. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τα 1.700.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι μισοί εκ των οποίων ήδη εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μισθούς κάτω των 500 ευρώ. Και για να κλείσουμε την ανθρωπογεωγραφία, προσθέτουμε και 1.000.000 άνεργους, οι περισσότεροι εκ των οποίων (44%) είχαν ψηφίσει τη σημερινή κυβέρνηση το 2015, αλλά μάλλον αισθάνονται κατά πλειοψηφία… εξαπατημένοι.

Οι προαναφερόμενοι έχουν βιώσει στο… πετσί τους την υπερφορολόγηση, τη μείωση του τζίρου και των κερδών ή την αύξηση των ζημιών, την υποαμειβόμενη εργασία, τη συνεχή συρρίκνωση της σύνταξής τους ή τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών. Η οικονομία πηγαίνει ολοταχώς προς ένα νέο μοντέλο που είναι το ακριβώς αντίθετο σε σχέση με το αριστερό αφήγημα που εξαγγέλλουν ή επαγγέλλονται κάποιοι. Ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από τους φόρους του 80% του ελληνικού λαού έχουν καταλάβει τι γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Ενδεικτικό είναι ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, πρώτη δύναμη στο Δημόσιο είναι η ΔΑΚΕ! Αυτό δείχνει και τις εκπληκτικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική κοινωνία.

Όσοι κάνουν τους πολιτικούς ή εκλογικούς σχεδιασμούς τους για τις επόμενες εκλογές ας λάβουν υπόψιν τη νέα τάξη πραγμάτων στην ελληνική κοινωνία. Αν μάλιστα κάνουν και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, ας λάβουν υπόψιν τους ότι ούτε η πολιτογράφηση ως Ελλήνων κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών μπορεί να αποτρέψει τον ρου των πραγμάτων, Η πορεία προς μια φιλελεύθερη και εξωστρεφή οικονομία έχει ξεκινήσει. Με… αριστερή υπογραφή μάλιστα! Game over…

Λουκάς Γεωργιάδης

e-mail: loukas1972@gmail.com

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Παρασκήνιο