16 Μαρτίου 2018

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΤΕ! G. Pyatt: Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν το ίδιο συμφέρον έναντι της Τουρκίας

Σε ένα στρατηγικό πλαίσιο, με έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τοποθετεί με δηλώσεις του από τα Ιωάννινα, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, Geoffrey Pyatt.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι μια πτυχή ειδικού ενδιαφέροντος είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, για να χαρακτηρίσει την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας. «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια άποψη για αυτήν την περιοχή, που είναι να δουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ένταξη στην ΕΕ και αν το επιλέξουν, στο ΝΑΤΟ». υπογράμμισε.

Για το μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Pyatt είπε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν τις συνεχιζόμενες ενέργειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του να συνεχίζει τον διάλογο με την Άγκυρα και να βοηθάει την Τουρκία, όπως είπε, να παραμένει επικεντρωμένη στη Δύση. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, σημείωσε τέλος, έχουν το ίδιο συμφέρον έναντι της Τουρκίας και προσέθεσε πως «θέλουμε να δούμε την Τουρκία να παραμένει προσδεδεμένη στη Δύση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Τουρισμός, εκπαίδευση, τεχνολογία και προσφυγικό ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων και του αντιδημάρχου Παντελή Κολόκα με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων μετά τον αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου του Δημαρχείου. Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στην ιστορία των Ιωαννίνων δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, ενώ εξήρε τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών για την ισχυροποίηση των δεσμών του με το Ισραήλ, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Όπως τόνισε ο κ. Pyatt, οι σχέσεις αυτές μπορούν να έχουν άμεσες θετικές επιδράσεις στην περιοχή μας, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και της τεχνολογίας.

Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα πως τα Ιωάννινα μπορούν να αποτελέσουν ένα κομβικό σημείο ανάπτυξης της τεχνολογίας για όλη την Ελλάδα καθώς τόσο η γεωγραφική τους θέση όσο και το πανεπιστήμιό τους αποτελούν πολύ γερές βάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μπέγκας, ανέπτυξε στον πρέσβη τη στρατηγική του Δήμου Ιωαννιτών σε ότι αφορά την ανάπτυξη του Δήμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “θέλουμε τα Γιάννινα να είναι μια ανοιχτή πόλη” και παραθέτοντάς του τις ενέργειες που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και σε επίπεδο διπλωματίας πόλεων με τον κ. Pyatt να δηλώνει ότι “οι κινήσεις αυτές είναι στη σωστή κατεύθυνση”.
Μάλιστα ο κ. Pyatt έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές που παρουσιάζει η περιοχή μας σε ότι αφορά τον αθλητικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο δράσης.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο Πρέσβης και για την οικονομία της περιοχής αλλά και για το πως επηρεάστηκαν τα Γιάννενα από το προσφυγικό.