Με το εν λόγω νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται:
- Θέματα σχετικά με τη διαμονή και την ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια. Ορίζεται ότι η απόφαση για περιορισμό στην ελευθερία κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής λαμβάνεται για λόγους ταχείας επεξεργασίας και αποτελεσματικής παρακολούθησης των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας.
- Η αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων για ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από πράξεις προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές των δήμων Χίου και Λέσβου, όπως έχουν αποτυπωθεί στα σχετικά πρακτικά των οικείων επιτροπών.
- Επαναδιατυπώνονται οι διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα: α) χορήγησης και ανανέωσης της άδειας διαμονής πολιτών τρίτης χώρας στην Ελλάδα για επενδυτική δραστηριότητα και ως ιδιοκτητών ακινήτων στις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης, β) χορήγησης δελτίου διαμονής ή διατήρησης του δικαιώματος διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών μελών οικογένειας Έλληνα πολίτη.
- Καθορίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με τη χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής στους προαναφερόμενους πολίτες για εξαιρετικούς λόγους και για λόγους ανθρωπιστικής φύσης ή άλλους λόγους.
- Παρέχεται η δυνατότητα στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να χορηγεί άπαξ -κατ' εξαίρεση- άδεια διαμονής διάρκειας τριών ετών, αντί δύο που προβλέπεται σήμερα, σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον επτά συνεχή χρόνια.
- Καταργείται η χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε γονείς ανηλίκων ημεδαπών χωρίς την καταβολή παραβόλου.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές εκτιμήσεις, το άρθρο αυτό ενδεχομένως να ανοίγει παράθυρο για αποσυμφόρηση των νησιών από τους αιτούντες άσυλο που μέχρι τώρα παραμένουν εκεί, και από δω και πέρα θα μπορούν να κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια, εκτός αν έχει εκδοθεί άλλη απόφαση.
Διαβάστε το νομοσχέδιο για το άσυλο.
Διαβάστε την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους για το νομοσχέδιο για το άσυλο.