Στο στόχαστρο της πρωθυπουργικής αξιολόγησης.
Ο κίνδυνος να υπονοµευθεί εκ των έσω η παράσταση της «καθαρής εξόδου από τα µνηµόνια», την οποία σχεδιάζει να ανεβάσει τον ερχόµενο Αύγουστο το Μέγαρο Μαξίµου, βρέθηκε, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συµβουλίου. Το γεγονός ότι κατά την παρέµβασή του ο πρωθυπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το 2018 δεν πρέπει να εκληφθεί από κανέναν ως έτος πρόωρης έναρξης της προεκλογικής περιόδου, διαψεύδοντας κατηγορηµατικά και όσους «έπαιξαν» το σενάριο για διπλές κάλπες την άνοιξη του 2019, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να υπάρξει ακαριαίος περιορισµός των αλλεπάλληλων κρουσµάτων εσωστρέφειας που ξεσπούν κάθε τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Και έχουν ως βλαβερή αφετηρία τις ανταγωνιστικές σχέσεις που αναπτύσσονται από το άγχος της ατοµικής πολιτικής επιβίωσης µεταξύ υπουργών, αλλά και βουλευτών του κυβερνώντος κόµµατος.
Το µήνυµα που έστειλε ο πρωθυπουργός προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και της κοινοβουλευτικής οµάδας, ήταν πως εάν δεν ολοκληρωθεί µέχρι τον Ιούνιο µε απόλυτη επιτυχία η τέταρτη αξιολόγηση, που προβλέπει την ψήφιση 80 τουλάχιστον «προαπαιτούµενων» µέτρων, τότε το αφήγηµα για καθαρή έξοδο από τα µνηµόνια τον ερχόµενο Αύγουστο, που ο ίδιος έχει αναδείξει σε ιστορικής σπουδαιότητας για τη χώρα ορόσηµο, θα εξελιχθεί σε επικοινωνιακό φιάσκο και πολιτικό Βατερλώ για το σύνολο της σηµερινής διακυβέρνησης. «Πιθανές εκκρεµότητες δεν µπορούν να µετατεθούν στο µέλλον.
Σας ενηµερώνω λοιπόν ότι βούλησή µου είναι να µη δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εµπόδια. Οποιος λοιπόν έχει αντιρρήσεις επ’ αυτού, θα ήθελα να τις εκφράσει τώρα. ∆ιότι εδώ δεν κρίνεται το ατοµικό έργο κάθε υπουργού, αλλά το συλλογικό µας στοίχηµα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, θέτοντας εµµέσως πλην σαφώς άπαντες στη λίστα του «µαυροπίνακα» του Μεγάρου Μαξίµου.
ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ
Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, όταν ολοκληρώθηκε η δηµόσια µετάδοση της οµιλίας του στο υπουργικό συµβούλιο για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, έθεσε προ των ευθυνών τους όχι µόνο τους υπουργούς, αλλά και τους βουλευτές του κόµµατος, κάποιοι εκ των οποίων, επειδή στις επόµενες εθνικές εκλογές θα αναµετρηθούν στον ίδιο εκλογικό στίβο µε µέλη της κυβέρνησης, έχουν από τώρα επιδοθεί σε «στοχευµένες» διαφοροποιήσεις µε στόχο να εξυπηρετήσουν το ατοµικό τους συµφέρον και διά της συγκεκριµένης τακτικής να εµφανιστούν πιο «αρεστοί» προς τους ψηφοφόρους του κόµµατος. Η αιχµή του πρωθυπουργού για τη στάση των βουλευτών, που αναµένεται να εκδηλωθεί και ως σήµα S.O.S και σε επικείµενη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόµµατος, αφορούσε στις περιπτώσεις εκείνες που συνδέονται «γεωγραφικά» µε τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση στο µέτωπο της ενέργειας, όπως η πώληση µονάδων της ∆ΕΗ σε νοµούς της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας, αλλά και µε το µειωµένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Από εκεί και πέρα, όµως, εξετάσεις για να περάσουν επιτυχώς το τεστ της πρωθυπουργικής αξιολόγησης καλούνται να δώσουν ουκ ολίγοι υπουργοί το προσεχές διάστηµα, ακόµη και αυτοί που έχουν καταγραφεί µέχρι σήµερα ως «προστατευόµενοι ιεροµάρτυρες» της πολιτικής που εκπονείται από το Μέγαρο Μαξίµου.
Μεταξύ αυτών η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου στο µέτωπο των εργασιακών, ο Γ. ∆ραγασάκης ως υπουργός Ανάπτυξης, που καλείται να διεκπεραιώσει µε απόλυτη επιτυχία τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων µε τους πλειστηριασµούς, ώστε να διαµορφωθεί ένα πλαίσιο αξιόπιστης προόδου στον συγκεκριµένο τοµέα που θα διευκολύνει το αίτηµα της κυβέρνησης για ρύθµιση του χρέους, ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος στο ζήτηµα της Εγνατίας Οδού επιχειρεί να προβάλει µία άλλη ατζέντα στην «τιµολογιακή πολιτική» των διοδίων, ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλ. Τσακαλώτος, που για λόγους εσωτερικών ισορροπιών εµφανίζεται σε αρκετές περιπτώσεις απρόθυµος να δώσει εντολή για την ταχύτατη εκτέλεση των ήδη προαποφασισµένων «αποκρατικοποιήσεων», η υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης Ολ. Γεροβασίλη, η οποία εξαιτίας των εσωτερικών πιέσεων έχει πελαγώσει στο ζήτηµα της αξιολόγησης των δηµοσίων υπαλλήλων, αλλά και άλλοι υπουργοί, όπως η Λ. Κονιόρδου µε την περίπτωση του Ελληνικού, ο Γ. Σταθάκης µε τη ∆ΕΗ και άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τοµέα της ενέργειας.
Επίσης, ένα ζήτηµα που τείνει να λάβει χαρακτήρα ενδοκυβερνητικού και εσωκοµµατικού βραχνά είναι αυτό της συµµόρφωσης απέναντι στους δηµοσιονοµικούς στόχους που έχουν τεθεί από τους θεσµούς στο θέµα των πλειστηριασµών, που «αµφισβητούν» κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, για την ακρίβεια οι Ν. Κοτζιάς και Ν. Τόσκας ως εκπρόσωποι της οµάδας «Πράττω», οι οποίοι έχουν ζητήσει δηµοσίως την περαιτέρω θεσµική θωράκιση της πρώτης κατοικίας.
Γιώργος Κατσίγιαννης
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Μ. Παρασκευή 6 Απριλίου 2018