06 Απριλίου 2018

ΔΗΛ. ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ; Με τους Έλληνες της ΥποΣαχάριας Αφρικής θα κάνει Πάσχα ο Τέρενς Κουίκ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ θα γιορτάσει το Πάσχα μαζί με τον ξεχασμένο Ελληνισμό που διαμένει στην Τανζανία, στο Μαλάουι, στη Ζιμπάμπουε και στη Ζάμπια της Αφρικής.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη πρώτη, ιστορικά, επίσκεψη Υφυπουργού αρμόδιου για τη Διασπορά σε αυτές τις τέσσερις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ταυτόχρονα είναι και η 1η επίσκεψη μέλους Ελληνικής Κυβέρνησης στη περιοχή, για διμερείς συνομιλίες, έχοντας στην ατζέντα του συναντήσεις με έναν Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης και τρεις Υπουργούς Εξωτερικών, στοχεύοντας στην έναρξη διμερών συνεργασιών που ποτέ δεν υπήρξαν από καταβολής του ελληνικού κράτους.

Όπως δήλωσε πριν την αναχώρησή του ο κ. Κουίκ: «Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά για την αναγκαιότητα συστηματικότερης Ευρωπαϊκής προσέγγισης της Υποσαχάριας Αφρικής, όπως υπενθυμίζω και τον σχεδιασμό του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για Ελληνική πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική στην Αφρικανική Ήπειρο, στην οποία πολύτιμο ρόλο παίζει και η Ελληνική Ομογένεια. Και αυτό έχει αποδειχθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι τώρα».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ βρίσκεται ήδη από την Μεγάλη Πέμπτη στο Νταρ Ες Σαλάμ, όπου το πρόγραμμα του περιελάμβανε συναντήσεις με τα μέλη της εκεί Ελληνικής Κοινότητας και μαζί τους θα παρακολουθήσει την Ακολουθία των 12 Ευαγγελίων στον Ελληνο-Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό ενώ θα έχει και συνομιλίες και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τανζανίας.

Την Μεγάλη Παρασκευή θα ακολουθήσει την Περιφορά του Επιταφίου στον Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου της Ελληνικής Κοινότητας του Μπλαντάιρ στο Μαλάουι. Το Μεγάλο Σάββατο για Ανάσταση και την Κυριακή για τη γιορτή του Πάσχα θα βρίσκεται στο Χαράρε, μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Ζιμπάμπουε. Επίσης, θα γίνει δεκτός από τον Αντιπρόεδρο της χώρας και θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε.

Τέλος, τη Δευτέρα του Πάσχα 9 Απριλίου 2018 θα επισκεφθεί την Ελληνική Κοινότητα της Λουσάκα και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ζάμπιας.