13 Απριλίου 2018

Πανούτσος: Με την ευπρέπεια που η Ελλάδα πρέπει να τιμάει τους ήρωες της

Του Αντώνη Πανούτσου

Με ένα μήνυμα στο twitter  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωνε τον θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας. «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ».

Από κάτω ο «Pap1224» παραπονιόταν στην «Cindy1985» ότι ο Καμμένος τον έχει μπλοκάρει. Στην συνέχεια ο ένας ζητούσε από τον Καμμένο να παραιτηθεί, ο άλλος ήθελε  Ειδικό Δικαστήριο, ο τρίτος  στρατοδικείο και η Φαρλάκαινα να προσπαθεί να κεντρίσει την ευθιξία του Καμμένου αποκαλώντας τον γομάρι. Και ο Πάνος ο Καμμένος να αφήνει το tweet και τον οχετό να μένουν στο διαδίκτυο. Τα 300 retweets  και τα 590 likes δεν βρίσκονται κάθε μέρα. Άλλωστε η Ελλάδα της κρίσης έχει μάθει να απαξιώνει το παρελθόν της.

Στις 28 Οκτωβρίου του 2011 στην παρέλαση στην Λάρισα ένας 16χρονος μαθητής περνώντας μπροστά από την εξέδρα μούντζωσε τους επισήμους.

Ο 16χρονος Αχιλλέας βρήκε απολογητή στον Λαζόπουλο που πληροφορούσε τους τηλεθεατές ότι έχει 15 αδέλφια και οι γονείς του δεν χρειάστηκε να γλύψουν κάποιον πολιτικό. Στους 12 καθηγητές ψήφισαν υπέρ της ποινής της μιας μέρας αποβολής, ενώ 6 ψήφιζαν να του γίνει επίπληξη και 2 να απαλλαχθεί. Σε ένα μεγάλο μέρος των Μέσων που είχε παρουσιάσει τον μαθητή σαν ήρωα της αντιμνημονιακής αντίστασης. Και σε ένα κομμάτι του λαού που χαιρόταν που ο μαθητής «την έλεγε» στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς χωρίς να καταλαβαίνει ότι η παρέλαση δεν γίνεται για αυτούς αλλά για τους ήρωες του ’40 που αντιστάθηκαν σε μια αυτοκρατορία.

Η αδυναμία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας στην απότιση τιμής στην ιστορία και τα σύμβολα της  δεν περιορίζεται όμως στις παρελάσεις αλλά και στα μνημεία. Κάτω από το περιστύλιο της Βουλής, δίπλα στο ανάγλυφο του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη είναι χαραγμένα τα ονόματα των μαχών των Βαλκανικών Πολέμων. Με τις απλές αναφορές στα τοπωνύμια δεν σου επιβάλλονται αλλά σε παρακινούν να θέλεις να μάθεις, τι συνέβη, από  ποιους και πότε.

Αντίθετα στη Μεσογείων, αριστερά έξω από την είσοδο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εντοιχισμένος στην πέτρα υπάρχει ένα φωτεινός πίνακας. Υποτίθεται ότι υπάρχει για να τιμήσει τους πεσόντες στα πεδία των μαχών. Με τα κίτρινα γράμματα όμως να αλλάζουν χαρούμενα στον μαύρο φόντο ο πίνακας μοιάζει περισσότερο με χρονοδιάγραμμα δρομολογίων λεωφορείων παρά με μνημείο πεσόντων.

Η Ελλάδα πρέπει να ξαναμάθει να τιμάει της ιστορία και τους ήρωες της με την ευπρέπεια που ξέρει να τους τιμάει η υπόλοιπη Ευρώπη. Με την δωρική απλότητα που η Γαλλία τίμησε την μνήμη του Αρνό Μπελτράμ, του ήρωα αστυφύλακα που εκτελέστηκε από τους τρομοκράτες. Με ένα  φέρετρο πάνω στο πλακόστρωτο, σκεπασμένο μια σημαία και από πάνω τον αρχηγό του κράτους να σκύβει αποχαιρετώντας έναν ένστολο πολίτη που έκανε αυτό που επέβαλλε το καθήκον του.

Αν η Ελλάδα ξαναθυμηθεί την ευπρέπεια με την οποία πρέπει να τιμώνται οι ήρωες ο θάνατος του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν θα έχει αποδειχθεί μάταιος.

http://www.liberal.gr/arthro/199390/apopsi/a-panoutsos/me-tin-euprepeia-pou-i-ellada-prepei-na-xanathumithei-na-timaei-tous-iroes-tis.html