Λίγο κάτω από τις 8 χιλιάδες ευρώ «έπιασε» ένα αντίτυπο της έβδομης κατά σειρά έκδοσης του κορυφαίου έργου της κρητικής λογοτεχνίας
Πόσο τιμάται – ή ακριβέστερα, πόσο μπορεί να πιάσει σε μια δημοπρασία – μια έκδοση του κορυφαίου έργου της κρητικής λογοτεχνίας, ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Η απάντηση ή αν προτιμάτε, μια απάντηση στηριγμένη στα δεδομένα της πλέον πρόσφατης δημοπρασίας του οίκου Βέργος (Μάρτιος 2018) είναι: Τελική τιμή 7951 ευρώ , πολύ ανώτερη από την αρχική τιμή εκτίμησης που είχε δοθεί από τον οίκο δημοπρασιών στους ενδιαφερόμενους και η οποία κυμαινόταν ανάμεσα στις 4.000-6.000 ευρώ.
Στο εξώφυλλο της συγκεκριμένης έκδοσης διαβάζουμε (με την ορθογραφία του πρωτοτύπου): «Ποίημα ἐρωτικόν, λεγόμενον Ἐρωτόκριτος, Συντεθέν ἀπό τόν ποτέ Εὐγενέστατον Βιτζέντζον τόν Κορνᾶρον Ἀπό τήν Χώραν τῆς Σιτίας τοῦ Νησιοῦ τῆς Κρήτης. Τώρα τήν Πέμπτην φοράν μέ πολύν κόπον, καί ἐπιμέλειαν Τυπομένον, καί διορθωμένον. Εἰς Βενετίαν, Ἐν τῇ Τυπογραφίᾳ Ἀντωνίου τοῦ Βόρτολι. 1759.Con Licenza de’Superiori, e Privilegio».
Η έκδοση που πωλήθηκε είναι αβιβλιογράφητη. Στο site της Βέργος διαβάζουμε: «Η πολύτιμη πρώτη έκδοση τού κορυφαίου έργου της κρητικής λογοτεχνίας τυπώθηκε από τον Α. Βόρτολι τό 1713 και σώζεται σήμερα σε δύο αντίτυπα (στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενῶν).
Από τη δεύτερη έκδοση, πού τυπώθηκε από τον Βόρτολι το1737, είναι γνωστό ένα μόνο αντίτυπο (στην Εθνική Βιβλιοθήκη). Κανένα αντίτυπο δεν εχει βρεθεί από την τρίτη και την τέταρτη έκδοση (παρότι της τελευταίας φαίνεται πώς είχε δει αντίτυπο ο Α. Βρετός τον 19ο αιώνα).
Ομοια δεν έχει σωθεί αντίτυπο της έκδοσης πού τύπωσε ὁ Ν. Γλυκύς το 1756, ενώ της έκδοσης του 1758 αναφέρονται από τον Legrand δυό αντίτυπα (στο Institut de France στο Παρίσι και στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη στη Βενετία).
Η ύπαρξη της παρούσας έβδομης έκδοσης (πέμπτης του Βόρτολι) δεν ήταν γνωστή ούτε από έμμεση πηγή (η επόμενη έκδοση του Βόρτολι, του 1778, δεν αριθμείται)».
Γ. Κ. Καρατζάς
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ