07 Απριλίου 2018

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΛΚΗΣ! Η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών δανειοδοτεί την ΕΒΖ

["ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ μια τράπεζα με δανειακό χαρτοφυλάκιο 64 εκ. ευρώ, δανείζει έναν πελάτη 7,2 εκ. ευρώ! Πάνω από το 10% του χαρτοφυλακίου των δανείων της!!!" όπως έγραψε στο Twitter ο ενημερωμένος Ν. Φιλιππίδης]

Στην ενεχυρίαση του σιλό στο Πλατύ Ημαθίας προχωρά σήμερα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση δανείου ύψους 7,2 εκατ. ευρώ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agro24 χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ εξέτασε και αποδέχτηκε την πρόταση της Τράπεζας, προκειμένου να εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί για τη σοδειά του 2017. Όπως προχωρούν τα πράγματα, φαίνεται ότι ο στόχος για την αποπληρωμή μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή είναι εφικτός.

Η ακριβής ποσότητα του deal μεταξύ ΕΒΖ και Συνεταιριστικής όπως και η τιμή ανά τόνο κρυσταλλικής ζάχαρης, δεν έχουν οριστικοποιηθεί, πάντων οι συζητήσεις αφορούν ποσότητα περίπου 20.000 τόνων και η τιμή που συζητείται είναι 340 ευρώ/τόνο.

Να σημειωθεί ότι η ζάχαρη που έχει η εταιρεία στο απόθεμά της, βρίσκεται στα σιλό του Πλατέος, το οποίο έχουν καταλάβει οι παραγωγοί προκειμένου να εξασφαλίσουν έτσι, ότι το μόνο άμερα ρευστοποιήσιμο asset που έχει ΕΒΖ, δε θα φύγει από τα χέρια τους, αν προηγουμένως δεν πληρωθούν.

Όσοι από τους τευτλοπαραγωγούς θέλουν να υπαχθούν στη συμφωνία, θα πρέπει να εγγραφούν μέλη, να υποβάλλουν τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν, για να προχωρήσει η εξόφλησή τους.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα προστεθούν περί τους 1.000 νέους μεριδιούχους στα μέλη της Τράπεζας, οι οποίοι πιθανότατα θα ενισχύσουν και τη βάση της πελατείας της σε μία περιοχή με ισχυρό αγροτικό προφίλ.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως διαπιστώνεται από συζητήσεις με παραγωγούς, ότι πολλοί είναι διατεθειμένοι να ξανασπείρουν τεύτλα, παρότι ουσιαστικά έχει λήξει η περίοδος σποράς και έχουν τις γνωστές καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο λόγος που δείχνουν έτοιμοι να ξανασπείρουν, είναι το πολύ καλό εισόδημα που τους εξασφαλίζουν οι τιμές παραγωγού για τα τεύτλα, μαζί με το επιπλέον ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Αναβολή της γενικής συνέλευσης

Εν τω μεταξύ, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αναβλήθηκε για την Παρασκευή 27 Απριλίου μετά από αίτημα του βασικού μετόχου της Εταιρείας, δηλαδή του εκκαθαριστή της ΑΤΕ.

Όταν στο περιθώριο της αναβληθείσας γενικής συνέλευσης, ρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Καραχάλιος (ο μόνος παρών από τα μέλη δ.σ.), για το πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από το Βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Κ. Μακεδονίας, δηλαδή  η άμεση εξόφληση των τευτλοπαραγωγών και η ενίσχυσή τους για να σπείρουν τεύτλα, απάντησε ότι «η εταιρεία επεξεργάζεται σχέδιο για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού».

https://www.agro24.gr/agrotika/agora/epiheiriseis-metapoiisi/ekleise-i-symfonia-daneiodotisis-tis-evz-apo-ti