Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Και ξαφνικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης «καλοβλέπει» τη λειτουργία Θερινών Τμημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, ο Νίκος Βούτση φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να «κλείσει» την Ολομέλεια και μάλιστα σε πλήρη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για την κίνηση αυτή.
Αν και επισήμως αρμόδιοι παράγοντες της Βουλής ισχυρίζονται ότι το «κλείσιμο» και η ενεργοποίηση των θερινών τμημάτων, που θα γίνει για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οφείλεται στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην ανακατασκευή της οροφής της Ολομέλειας καθώς και στο ότι η αίθουσα της Γερουσίας δεν χωράει 300 βουλευτές.
Εν τούτοις ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής από την αρχή της θητείας του δήλωνε ότι «η Βουλή δεν είναι σχολείο για να κλείσει» και ως εκ τούτου συνεχίζοντας κανονικά οι εργασίες της πάντα με την επίκληση των θεμάτων, των νομοσχεδίων αλλά και των... μέτρων που εκκρεμούσαν.
Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί βλέπουν με «καχυποψία» την επικείμενη απόφαση για τη λειτουργία θερινών τμημάτων. Μάλιστα η «καχυποψία» αυτή εδράζεται στο γεγονός πως το προσεχές διάστημα και μέχρι την... ημερολογιακή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο ενδέχεται να χρειαστεί να περάσουν κάποια μέτρα που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ενδοσυγκυβερνητική τριβή ίσως ακόμη και διαρροές. Ίσως ακόμη και κάποιες... ηρωικές εξόδους. Επίσης δεν είναι λίγοι στη Βουλή αυτοί που έχουν αρχίσει να θυμούνται άλλες εποχές που η Βουλή έκλεινε και δεν άνοιγε εκ νέου με την ίδια σύνθεση, ούτε καν με την ίδια κυβέρνηση
Τα σενάρια που συζητούνται είναι το αποτέλεσμα μιας πραγματικότητας: Ο πολιτικός της χρόνος της κυβέρνησης και κατ επέκταση της σημερινής πλειοψηφίας στη ΒΟυλή δείχνει να μειώνεται... επικίνδυνα. Με λίγα λόγια, δεν αποκλείεται ο Αλ. Τσίπρας να επιθυμεί να δώσει χώρο στους βουλευτές του να προετοιμαστούν για... εξορμήσει και παράλληλα να τους απεγκλωβίσει από το (βαρύ) φορτίο δύσκολων αποφάσεων. Εξάλλου, η «καθαρή» έξοδος, δείχνει να μην είναι τόσο… καθαρή, ενώ απομένουν αρκετά προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθούν.
Τι σημαίνει, όμως, θερινά τμήματα; Σύμφωνα με τα άρθρα 29 και 30 του Κανονισμού της Βουλής, τα θερινά τμήματα απαρτίζονται από 100 βουλευτές και για τη λήψη απόφασης χρειάζεται η πλειοψηφία των παρόντων, «η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των μελών του». Δηλαδή ακόμα και με 40 βουλευτές μπορεί η κυβέρνηση να εγκρίνει νομοσχέδιο.
Επωφελής, ακόμα, θεωρείται η πρόβλεψη του Κανονισμού σύμφωνα με την οποία στα θερινά τμήματα παρέχεται η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτή σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος – κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει όταν συνεδριάζει η Ολομέλεια. Δηλαδή, αν κάποιος βουλευτής ή βουλευτές εκφράζουν διαφωνίες, τότε η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να τον αντικαταστήσει με κάποιον… πρόθυμο. Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί ουκ ολίγες φορές αρκετές φορές στο παρελθόν, ώστε να αποφευχθούν οι αναταράξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων. Και φυσικά έχουν καταγγελθεί από την τότε αντιπολίτευση με πρωτεργάτες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί, μολονότι ορισμένοι εκτιμούν πως το θέμα έχει κλειδώσει. Επίσης, δεν έχει αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία της έναρξης των θερινών τμημάτων. Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα θερινά τμήματα δεν μπορεί να περάσουν νομοσχέδια που ρυθμίζουν θέματα ατομικών δικαιωμάτων, εκλογικού νόμου, ή και να ληφθούν αποφάσεις επί αιτημάτων για άρση ασυλίας βουλευτών.
https://www.liberal.gr/arthro/200603/politiki/2018/xafnika-o-n-boutsis-etoimazei-ta-therina-tmimata-tis-boulis.html