Καμπάνα που ακούστηκε δυνατά στο υπουργείο Οικονομικών και θα ηχήσει ως τη Ρόδο, όπου διεξάγεται το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, έκρουσε λίγο νωρίτερα στη Βουλή ο Νίκος Φίλης.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν αρκεί η ανάγνωση των αριθμών και των μεγεθών για να υποστηρίξει κανείς ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη λιτότητα.
Ο πρώην Υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος για το θέμα της απομείωσης του χρέους ζήτησε κούρεμα αλλά μίλησε και για τις ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Μιλώντας σε μία παρουσίαση μελέτης που έκανε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σε δύο επιτροπές της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε εντελώς διαφορετική γραμμή και άκρως επικριτικός ουσιαστικά προς το οικονομικό επιτελείο, μεταξύ άλλων υποστήριξε:
«Δεν είναι έξοδος αν κουβεντιάσουμε πως δεν θα αυξηθεί η απόκλιση από την Ευρώπη, η καθαρή έξοδος θα πρέπει να έχει δύο προαπαιτούμενα: Η πορεία εξόδου από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από σύγκλιση της οικονομίας με ευρωπαϊκές οικονομίες. Και με πολιτικές που πρέπει να κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις ανοίγουν».
Έχουμε πάει πίσω στο 1970, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι το 67% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί με πολιτικές οι οποίες λένε ότι το 2050 θα φτάσουμε να έχουμε το βιοτικό επίπεδο του 2009.
Και θα πρέπει, η γερασμένη Ελλάδα του 2050 να εξοφλήσει το χρέος που έχει δημιουργηθεί. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα, δεν πάμε πουθενά με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση αν δεν σχεδιάσουμε απ;o τώρα τις πολιτικές που θα μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων τμημάτων του πληθυσμού και των φτωχότερων. Ανισότητες που επιδεινώθηκαν και διευρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Πυρά σε Τσακαλώτο
«Δεν γνωριζω το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Μόνο το EuroWorking Group το γνωρίζει. Εμείς δεν το ξέρουμε», ανέφερε επί λέξει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας βέλη επί της ουσίας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σχεδιάζει αυτο το πρόγραμμα, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε στους εκπροσώπους των θεσμών.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Φίλης υποστήριξε ακόμα ότι δεν συμμερίζεται το success story και οτι συνιστά λάθος να δημιουργείται η αντίληψη ότι καλώς βαδίζουμε.