08 Μαΐου 2018

Ποια υποβρύχια θα πάρει η Τουρκία από τη Γερμανία -Τα ίδια έχει η Ελλάδα από το 2010 [εικόνες]

Τα υποβρύχια που παίρνει η Τουρκία από τη Γερμανία είναι ίδιου τύπου με αυτά που έχει η Ελλάδα, όπως το «Παπανικολής».

Το γεγονός ότι η Τουρκία αποκτά έξι υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου 214 από τη Γερμανία είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, η συμφωνία Βερολίνου-Αγκυρας είχε κλείσει από το 2009.

Στη λεπτομερή συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή το 2010 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε αναφερθεί κατ' επανάληψη στο ζήτημα αυτό και στην ισορροπία των ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Γίνεται κατά τον τρόπο αυτό αντιληπτή η κομβική σημασία που είχε η απόκτηση της ιδιοκτησίας και η ένταξη στο στόλο των τεσσάρων σύγχρονων υποβρυχίων 214 ( τύπου «Παπανικολής») για τα οποία η Ελλάδα είχε καταβάλει μέχρι το 2009 2 δισ. ευρώ χωρίς να έχει παραλάβει κανένα υποβρύχιο.

Το Πολεμικό Ναυτικό με επανειλημμένες αποφάσεις του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου θεωρεί αναγκαία την απόκτηση δυο ακόμη τέτοιων υποβρυχίων η ναυπήγηση των οποίων καθυστερεί λόγω των νομικών εμπλοκών σχέση με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Το γεγονός ότι τα ελληνικά υποβρύχια έχουν ήδη ενταχθεί στο στόλο, διαθέτουν πλέον έμπειρα πληρώματα και διαπρέπουν σε εθνικές και διεθνείς ασκήσεις και επιχειρήσεις, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον «υποβρύχιο πόλεμο» στο Αιγαίο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά
Χαρακτηριστικά υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής»
Τα Υ/Β τ.«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» τα οποία κατασκευάζονται από την Γερμανική εταιρεία HDW είναι Υποβρύχια κλάσης 214.

Tο πρώτο στη σειρά των 4 Υ/Β κλάσεως 214 κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της HDW στο Κίελο της Γερμανίας, έλαβε το ιστορικό όνομα «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και το οποίο θα δώσει και το όνομα σε αυτού του τύπου τα Υ/Β. Το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» κατέπλευσε στην Ελλάδα το 2010.

Τα υπόλοιπα 3 Υ/Β του ιδίου τύπου (S-121 Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ / S-122 Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ / S-123 Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ) βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών αποδοχής και επιχειρησιακής ένταξης στο Στόλο.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά του σκάφους
  • Μέγιστο μήκος: 65,30m
  • Μέγιστο πλάτος : 6,3m
  • Υψος (άνευ ιστών): 13m 
  • Εκτόπισμα στην επιφάνεια: 1688tn
  • Εκτόπισμα στην κατάδυση: 1858tn
  • Μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια: 10,5kns
  • Μέγιστη ταχύτητα σε κατάδυση: 21kns
Πρόωση

Η πρόωση θα επιτυγχάνεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων. Το σύστημα αυτό απαλλάσσει τα Υ/Β αυτού του τύπου (όποτε επιχειρησιακά απαιτείται) από την διαδικασία εκτελέσεως αναπνευστήρα για τη φόρτιση των συστοιχιών του, μια διαδικασία που καθιστά τα Υ/Β ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

Συνεννόηση

Τα Υ/Β κλάσεως 214 θα είναι πλήρως εφοδιασμένα με τις κεραίες, πομπούς και δέκτες που είναι απαραίτητα για τις επικοινωνίες τους.

Ναυτιλία 

Τα Υ/Β κλάσεως 214 του Πολεμικού Ναυτικού θα φέρουν το ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα ISUS της εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK, του οποίου οι κονσόλες με τη δυνατότητα της μεταξύ τους εναλλαγής λειτουργιών, θα αποτελούν τα απαραίτητα συστήματα ναυτιλιακής έρευνας, όπως RADAR, ESM, GPS, ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ κ.τ.λ. Φυσικά πολλά σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως ιστοί OPTRONIC με πολλές δυνατότητες απεικόνισης θα αποτελούν σημαντικά ναυτιλιακά αλλά και επιχειρησιακά βοηθήματα.

Οπλισμός

Στο οπλικό Σύστημα ISUS ολοκληρώνονται, τόσο οι τορπίλες, όσο και τα Κατευθυνόμενα Βλήματα SUBHARPOON , τα οποία θα φέρει το Υ/Β στους 8 Τ/Σ και στις θέσεις εφεδρικών όπλων.

Sonar

Στο ίδιο οπλικό σύστημα ενσωματώνεται, παθητικό SONAR μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, SONAR ναυτιλίας / εντοπισμού ναρκών, ενεργητικού SONAR και άλλες υποβοηθητικές λειτουργίες για την στοχοποίηση και επίλυση προβλήματος βολής.

Προσωπικό-Πλήρωμα

Το προσωπικό Υ/Β τ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» συνίσταται από 6-7 Αξιωματικούς και από πλήρωμα 28-30 ανδρών (Μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών)

Υποστήριξη 

Το Υ/Β τ. «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» μπορεί να μεταφέρει επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως 50 ημέρες, ενώ δεν υφίσταται πρόβλημα ανεφοδιασμού με καύσιμα - λιπαντικά.