«Σε κάθε περίπτωση, εμείς καταδικάσαμε απερίφραστα τη βία, από όπου κι αν προέρχεται. Είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε σε όλους ότι εμείς δεν κάνουμε επιλεκτική καταδίκη της βίας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μιλήσουμε για την ανάγκη να σταματήσει η ρητορική του μίσους. Γιατί είναι η ρητορική του μίσους αυτή που τροφοδοτεί τη βία».
Τα παραπάνω τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε: «Επιτρέψτε μου να διαβάσω το tweet του πρωθυπουργού, γιατί έχει σημασία: «Αυτοί που επιτέθηκαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι, που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους».
Λοιπόν, η δική μας τοποθέτηση είναι σαφής: Δεν ανεχόμαστε καμία έκφραση βίας, υπό καμία προϋπόθεση. Είτε η βία ασκείται από ακραία στοιχεία, που συλλαμβάνονται και ορθώς, είτε από άλλους. Είναι ανάγκη, αντί να φθάσουν να συλλαμβάνονται εκ των υστέρων, να είχε αποτραπεί η επίθεση στον δήμαρχο εκ των προτέρων. Είτε η βία ασκείται από αγανακτισμένους, είτε ασκείται από τον Ρουβικώνα που πλέον είναι της μόδας και κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει, η αντιμετώπισή μας είναι η ίδια. Καλλιεργήθηκε ένας διχασμός στην πατρίδα μας, ένας διχασμός ανάμεσα στους πολίτες, χρόνια τώρα. Εδώ ήμασταν όταν γινόταν η συζήτηση για τις κρεμάλες. Δεν έγινε καμία καταδίκη απέναντι σε αυτή τη ρητορική».
Η Μαρία Σπυράκη σημείωσε πως υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων και πως η ρητορική της βίας είναι αυτή που πρέπει να εκλείψει.
«Ο διχασμός είναι αυτός που πρέπει να εκλείψει και να σταματήσουμε σε κάθε περίπτωση να βλέπουμε τη βία υπό προϋποθέσεις. Εξαρχής, αν μια πολιτική δύναμη τοποθετήθηκε αντίθετα σε όλο αυτό, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Και η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Βία με, ή χωρίς, προϋποθέσεις δεν υπάρχει. Η βία είναι βία» υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στο Μακεδονικό, η κ. Σπυράκη είπε ότι η Νέα Δημοκρατία πρώτη διατύπωσε την εθνική θέση και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον ομόλογό του της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, το «Μακεδονία του Ίλιντεν», που είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού. Κι ακριβώς αυτή η ονομασία δεν έπρεπε καν να γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά να υπάρχει στο τραπέζι. Έγινε επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη και σε αυτή την επικοινωνία ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε στον κ. Μητσοτάκη ότι έγινε συζήτηση επί του συγκεκριμένου ονόματος. Και είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι αυτό το όνομα δεν έπρεπε να γίνει δεκτό να μπει στο τραπέζι. Έχει σημασία να θυμηθούμε ότι η εξέγερση του Ίλιντεν του 1903, δεν είχε στόχο τίποτα άλλο από τη δημιουργία ενός «μακεδονικού κράτους», με βάση το «μακεδονικό έθνος» και με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Αν αυτό θεωρούμε ότι δεν αποτελεί την επιτομή του αλυτρωτισμού, την πιο βαθιά καρδιά του αλυτρωτισμού και καθόμαστε και το συζητάμε, τότε επιτρέψτε μου να έχουμε τελείως διαφορετική προσέγγιση από αυτή που έχει η κυβέρνηση».
Επίσης, η Μαρία Σπυράκη είπε ότι μια σειρά μετριοπαθείς άνθρωποι, οι οποίοι είναι και κοντά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν είναι και απαραίτητα στη Νέα Δημοκρατία, πραγματικά θεώρησαν ότι είναι τελείως απαράδεκτο αυτό. Εξανέστησαν, είπε, διότι πρώτη φορά άκουσαν να γίνεται μια συζήτηση, που μπαίνει στον πυρήνα του αλυτρωτισμού αυτής της υπόθεσης.
«Δεν θα κάνουμε αυτή την ώρα επιλογή ονομάτων. Έχουμε θέσει μια σειρά από προϋποθέσεις, προκειμένου να γίνει η συζήτηση για το όνομα. Αλλαγή Συντάγματος και erga omnes» ξεκαθάρισε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους σε ένα βάθος χρόνου, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να πούμε «ναι» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ. Και προφανώς δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως πολύ καλά ξέρετε, η πΓΔΜ είναι υποψήφια χώρα στην Ε.Ε. Και αντιμετωπίζει, εκτός από το όνομα, και μια σειρά άλλα ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας. Άλλα θεραπεύτηκαν, άλλα όχι. Ως εκ τούτου, δίνοντας ημερομηνία, η Ελλάδα -γιατί χρειάζεται ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου- παραδίδει προκαταβολικά τα όπλα της. Εμείς αυτό δεν θέλουμε να το κάνουμε.
Θέλουμε να δούμε την πΓΔΜ να συμμορφώνεται με συνταγματική αλλαγή και στον αλυτρωτισμό και σε ένα όνομα το οποίο θα είναι αμοιβαία αποδεκτό και να ισχύει έναντι όλων -erga omnes- και τότε να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους κινήσεις», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής του κόμματος.