Κωμικοτραγικά όσα συμβαίνουν στον χώρο του στρατιωτικού συνδικαλισμού με ευθύνη της ΠΟΕΣ! Ποιας ΠΟΕΣ άραγε; Της ΠΟΕΣ που υπήρχε πριν τον Απρίλιο ή της ΠΟΕΣ που ιδρύθηκε με την … άνοιξη του 2018.
Όχι δεν διαβάζετε κάτι λάθος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr η μια ΠΟΕΣ διαδέχθηκε την άλλη, αφού αναγκάστηκε να κλείσει με απόφαση δικαστηρίου. Το σκηνικό βέβαια, για όσους το θυμούνται είναι πολύ γνωστό και ουσιαστικά πρόκειται για πρακτική που ακολουθούν οι “συνδικαλιστές” της ΠΟΕΣ εδώ και χρόνια.
Την ακολούθησαν με τον ΣΥΣΜΕΔ, και πέτυχαν να υπάρχουν, την ακολουθούν και σήμερα, με σκοπό να παραμείνουν στο προσκήνιο, παρά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας κάποιας μορφής συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν η Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία καταργήθηκε από τα δικαστήρια. Με την κατάργησή της ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ).
Η πολιτεία προχώρησε σε προσβολή της ίδρυσής του κι έτσι στις 31 Μαΐου 2010 το Εφετείο δημοσίευσε την απόφαση 2855/2010 εξαφάνισης της πρωτόδικης απόφασης αναγνώρισης του ΣΥΣΜΕΔ (ως «υποκρύπτουσα συνδικαλιστική δράση»), και τον κατέστησε ανύπαρκτο, όπως κατ’ αναλογία έγινε και πρόσφατα με την ΠΟΕΣ.
Ο ΣΥΣΜΕΔ πέρασε κρίση, καθώς υπήρξαν αντεγκλίσεις των μελών του, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Ανέστη Τσουκαράκη ακόμα και για παράνομες ηχογραφήσεις συνεδριάσεων.
Λίγο πριν την καθαρογραφεί η απόφαση του εφετείου, ο Ανέστης Τσουκαράκης και ορισμένα άλλα μέλη του ΣΥΣΜΕΔ, ίδρυσαν νέο σωματείο με την επωνυμία Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων, κρατώντας την συντομογραφία ΣΥΣΜΕΔ, ώστε να παραπέμπει στον παλαιό ΣΥΣΜΕΔ.
Δείτε τα όσα περιγράφει ο τότε Β’ αντιπρόεδρος του πρώτου ΣΥΣΜΕΔ ιωάννης Μανομενίδης:
Αυτό το σωματείο μετεξελίχθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).
Ο νόμος για τον συνδικαλισμό και οι τροπολογίες
Το 2016 η κυβέρνηση φέρνει νόμο για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος ήταν “κομμένος και ραμμένος” στα μέτρα της ΠΟΕΣ. Ωστόσο μη καταφέρνοντας να προσαρμοστεί στο νέο νόμο, παρά την προθεσμία που της δόθηκε και το κλείσιμο των άλλων σωματείων που λειτουργούσαν εκτός ΠΟΕΣ, δημιουργήθηκε πρόβλημα.
Η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένουμ επιχείρησε δυο φορές να περάσει τροπολογία που να ορίζει ότι η μοναδική “κληρονόμος” του στρατιωτικού συνδικαλισμού ήταν η ΠΟΕΣ στην οποία πρόεδρος ήταν ο Ανέστης Τσουκαράκης.
Ωστόσο δεν κατάφερε να περάσει τις προτεινόμενες διατάξεις και με παρέμβαση του αναπληρωτή Δημήτρη Βίτσα, καθώς και πλήθους άλλων βουλευτών, η τροπολογία τροποποιήθηκε, με σκοπό αφενός να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων που εκκρεμούσαν και αφετέρου να δοθεί νέα προθεσμία προσαρμιογής στο νόμο.
Η Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι η ΠΟΕΣ δεν πληροί τα κριτήρια που έθεσε ο νομοθέτης κι έτσι διέταξε την διαγραφή της από τα βιβλία των Ομοσπονδιών, αλλά και των επαγγελματικών σωματείων, κάτι που πρακτικά σήμανε την διαγραφή της.
Λίγο πριν την εκνοή της νέας προθεσμίας ο Ανέστης Τσουκαράκης μαζί με άλλους συναδέλφους του από την κατηργημένη ΠΟΕΣ, έφτιαξαν νέα ΠΟΕΣ!
Όχι δεν πρόκειται για αστείο. Η νέα ΠΟΕΣ κατέθεσε το σχετικό αίτημά της στο ειρηνοδικείο του Ρέντη ώστε να προφθάσει την προθεσμία που δίνει ο νόμος και να εμφανιστεί (πιθανώς) ότι είναι η παλαιά ΠΟΕΣ, αφού δεν αλλάζουν οι λέξεις στον τίτλο.
Ερωτηματικά για τη νέα ΠΟΕΣ
Το γεγονός προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το εάν κάποιοι βλέπουν επαγγελματικά τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ποια είναι άραγε η άποψη πάνω σε αυτό του υπουργού Εθνικής Άμυνας που έχει ως σύμβουλό του, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, τον πρόεδρο της (παλαιάς) ΠΟΕΣ Ανέστη Τσουκαράκη; Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει αυτή την ιστορία και ποια είναι άραγε η γνώμη του;
Είναι θεμιτό να παρακάμπτονται έτσι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης;
Ποια η θέση της ΠΟΜΕΝΣ η οποία έχει προσφύγει στα δικαστήρια, έχει κερδίσει και τώρα βλέπει να επαναλαμβάνεται η ιστορία του ΣΥΣΜΕΔ; Θα ξαναγίνει διάσπαση στον στρατιωτικό συνδικαλισμό;
Ποια είναι άραγε η γνώμη των κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ που δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία στην (παλαιά) ΠΟΕΣ; Θα στηρίξει και τη νέα;
Τέλος τι να λένε άραγε τα στελέχη για όσους θέλουν να είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους;
Και ένα ακόμα ερώτημα: Όταν ιδρύεται ένα σωματείο, τα μέλη του θέλουν με κάθε τρόπο να το κάνουν γνωστό. Τα μέλη της (νέας) ΠΟΕΣ γιατί δεν έχουν ακόμα αναφερθεί δημόσια στην ίδρυση του νέου σωματείου; Μήπως έχουν κάτι να κρύψουν;
https://www.armyvoice.gr/2018/05/vomva-idrisan-nea-poes-sti-thesi-aftis-pou-eklise-i-dikeosini/