Αρκετές χώρες διέψευσαν επίσημα ότι ούτε παρευρέθησαν στην τελετή, ούτε είχαν επιβεβαιώσει ποτέ ότι θα παρεβρεθούν
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 61 άτομα σκοτώθηκαν τη Δευτέραα, στο μακελειό που συντελέστηκε στη Γάζα, όταν περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να το αποκορύφωμα των διαδηλώσεών τους για τη Νάκμπα, μπροστά από το φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η διαμαρτυρία των Παλαιστινίων τη Δευτέρα, συνέπεσε (όχι τυχαία) με την επίσημη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάτι που αν και ο ίδιος ο Τραμπ διέψευσε, μεταφράστηκε από πολλούς ως επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσσας του κράτους του Ισραήλ. Αν και η διαμαρτυρία των Παλαιστινίων αναμενόταν μεγάλη, ακόμα περισσότεροι προσήλθαν λόγω της πρεσβείας.
Στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην «ιερή πόλη» παραβρέθηκε η «πρώτη κόρη» Ιβάνκα Τραμπ, ο σύζυγος της οποίας είναι εβραίος. Όμως η κόρη του Αμερικανού προέδρου δεν ήταν η μοναδική. Ανάμεσα στους δεκάδες καλεσμένους που έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια, την ίδια στιγμή που δεκάδες Παλαιστίνιοι έδιναν τη ζωή τους για ένα δικό τους κράτος, παραβρέθηκαν οι πρεσβευτές 32 κρατών, στηρίζοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο και εμπράκτως, τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και την εν δυνάμει «αναγνώριση» της «ιερής πόλης» ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Το φιάσκο για τα αμερικανο-ισραηλινά πανηγύρια ήρθε λίγες ώρες αργότερα, καθώς αρκετές χώρες διέψευσαν επίσημα ότι ούτε παρευρέθησαν στην τελετή, ούτε είχαν επιβεβαιώσει ποτέ ότι θα παρεβρεθούν. Όπως φαίνεται αυτή η λίστα εκδόθηκε αυθαίρετα. Διέψευσαν το ότι πήγαν στην Ιερουσαλήμ, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σερβία, το Νότιο Σουδάν, η Ταϊλάνδη, η Ουκρανία, ο Παναμάς, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες το Ελ Σαλβαδόρ και το Περού.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, και η Αλβανία αρνήθηκε ότι είχε δώσει το «οκ», μαζί με την Αιθιοπία, τη Νιγηρία και την Τανζανία, ενώ οι μόνες που έχουν επιβεβαιώσει είναι η Αυστρία, η Τσεχία, η Γουατεμάλα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.
Δείτε τη λίστα με τις χώρες που δεν παρεβρέθησαν ποτέ: