16 Μαΐου 2018

Ιωάννινα: Διαμαρτυρία προσφύγων στον Κατσικά - Έφυγαν οι γιατροί από το Κέντρο Φιλοξενίας

Στο Κέντρο φιλοξενούνται περίπου 400 άτομα και οι κύριες υπηρεσίες παρέχονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως συμβαίνει στα περισσότερα της χώρας

Έξι μήνες μετά από την επαναλειτουργία του καταυλισμού στον Κατσικά και η καθημερινότητα για τις δεκάδες οικογένειες προσφύγων εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Τις τελευταίες ώρες οι πρόσφυγες έκλεισαν τις πόρτες του Κέντρου Φιλοξενίας, διαμαρτυρόμενοι για την αποχώρηση των Γιατρών του Κόσμου. Η οργάνωση εγκαταλείπει τον καταυλισμό καθώς ολοκληρώθηκε η σύμβαση που είχε, χωρίς όμως να έχει βρεθεί άλλη λύση για την ιατρική κάλυψη, πέραν του στρατιωτικού γιατρού που θα παρέχει τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα όμως οι ίδιοι ζητούν βελτίωση των συνθηκών ώστε η διαβίωσή τους και κυρίως των μικρών παιδιών να βελτιωθεί.

Στο Κέντρο φιλοξενούνται περίπου 400 άτομα και οι κύριες υπηρεσίες παρέχονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως συμβαίνει στα περισσότερα της χώρας.

Οι δυνατότητες παρέμβασης του ελληνικού κρατικού μηχανισμού είναι περιορισμένες έως ελάχιστες. Στην περίπτωση της ιατρικής κάλυψης, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει προσωπικό μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι πρόσφυγες ωστόσο επιμένουν στην ανάγκη παρουσίας των Γιατρών του Κόσμου καθώς με οποιονδήποτε άλλο είναι εξαιρετικά δύσκολη η επικοινωνία. Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αγγλικά και την γλώσσα τους δεν την γνωρίζει παρά ελάχιστοι.

Παράλληλα επισημαίνουν την ανάγκη επίλυσης κι άλλων προβλημάτων στον καταυλισμό που αφορούν στις υποδομές καθώς επίσης και στην επικοινωνία με τις οικογένειές τους η οποία σήμερα είναι αδύνατη.

Πηγή: epiruspost