20 Μαΐου 2018

Γιατί δεν έχει ακόμη κινηθεί η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη για το καραμπινάτο σκάνδαλο με την ΔΕΗ;

Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με ομάδα τεχνοκρατών έχουν πέσει με τα μούτρα και εξετάζουν εξονυχιστικά μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων που έχουν σχέση με τη ΔΕΗ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι με τη ΔΕΗ έχει συντελεστεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων και ότι οι αρμόδιοι υπουργοί είναι υπόλογοι για το κατάντημα της μεγαλύτερης ενεργειακής και μέχρι πρόσφατα μονοπωλιακής επιχείρησης.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η απαξίωσης της ΔΕΗ εξυπηρετεί σκοπιμότητες και έχει απόλυτη σχέση με τα ύποπτα νταραβέρια της κυβέρνησης στο νευραλγικό χώρο της ενέργειας.

Γι΄ αυτό η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να αναδείξει πλέον και επικοινωνιακά το γιγαντιαίο αυτό σκάνδαλο.

Το άλλο μεγάλο σκάνδαλο έχει σχέση με το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο περί τα εκατό δισεκατομμύρια.

Μόνο που από τότε μεσολάβησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις με αποτέλεσμα ο Βαρουφάκης και η παρέα του να έχουν εξασφαλίσει ιδιότυπη ασυλία.

Γι΄ αυτό στη Νέα Δημοκρατία επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν όλες τις παραμέτρους του σκανδάλου, υπολογίζοντας τόσο τη ζημιά που έχει υποστεί η ΔΕΗ και το ελληνικό δημόσιο όσο και τα υπερκέρδη που αποκόμισαν διάφορες ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες λεηλατούν στην κυριολεξία τη ΔΕΗ με την ανοχή της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της ΔΕΗ αναμένονται καταιγιστικές και δεν αποκλείεται να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες στο κυβερνών κόμμα.

Στο Μαξίμου άρχισαν να τους ζώνουν τα φίδια μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος περιέγραψε τις πολιτικές ευθύνες για την καταστροφή της ΔΕΗ.

Βέβαια στο Μαξίμου τρέμουν τις ποινικές ευθύνες και το Ειδικό Δικαστήριο.

Ενώ το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα– ως όφειλε – μετά και τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις της ΝΔ για το ναυάγιο της ΔΕΗ;



Ποιοι φταίνε για το ναυάγιο

Την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, περιέγραψαν οι Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Σκρέκας.

Η ζημιά που προκάλεσαν στην επιχείρηση οι ύποπτες μεθοδεύσεις των αρμόδιων υπουργών υπολογίζεται μεταξύ 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο για το οποίο σίγουρα θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

«Η ΔΕΗ βουλιάζει, δεν χτυπάμε καμπανάκι αλλά μεγάλες καμπάνες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη που έδωσε μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος, Κώστα Σκρέκα.

Η ακύρωση του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ που θα έφερνε στα ταμεία της επιχείρησης 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια μέχρι την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου στην αγορά χωρίς κανένα αντάλλαγμα προκύπτει ένα τεράστιο κόστος το οποίο βέβαια θα χρεωθεί στις πλάτες των καταναλωτών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι το δόγμα του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας ότι δεν τρέχει τίποτα με τη ΔΕΗ θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η ΔΕΗ αποτελεί πλέον ένα μεγάλο συστημικό κίνδυνο για την οικονομία και η συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ την οδηγεί σε συνεχή απαξίωση.

Τα λειτουργικά κέρδη από το 1,45 δισεκατομμύρια το 2012 έχουν κατακρημνιστεί στα περίπου 520 εκατ. ευρώ ενώ το 2022 θα έχουν υποχωρήσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά ρεύματος, και της συρρίκνωσης του μεριδίου της από περίπου 90% το 2015 σε 49% στα τέλη του 2019, γίνεται δίχως αντάλλαγμα για την επιχείρηση αφού εκείνη αναγκάζεται να πουλά ποσότητες ρεύματος σε τρίτους κάτω από την τιμή χονδρικής.

Είναι ακριβώς αυτή η «αλλόκοτη» και εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, να δουλεύει η ΔΕΗ για να χαρίζει έσοδα και πελάτες, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, που μεταξύ άλλων την οδηγεί στην απαξίωση, με αποτέλεσμα η Mckinsey να προτείνει αυξήσεις τιμολογίων στο ρεύμα προκειμένου να ενισχυθούν τα κέρδη.

Δηλαδή να πληρώσουν τα σπασμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι καταναλωτές.

Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, ότι πίσω από την προ ημερών βουτιά της μετοχής στο χρηματιστήριο κρυβόταν εκτεταμένη υποτιμητική κερδοσκοπία.

«Δεν φταίνε ούτε τα δημοσιεύματα, ούτε η αντιπολίτευση για την απαξίωση της τιμής της μετοχής αφού αυτή έχει χάσει περίπου το 25% της αξίας της από τότε που η ΔΕΗ ανακοίνωσε νύχτα τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, προκειμένου να δημιουργήσει γύρω από αυτά σύγχυση», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.