Συνεχίζει το προεκλογική παιχνίδι και τα μαγειρέματα η Κυβέρνηση όσον αφορά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα.
Αν και το υπουργείο Οικονομικών είχε αφήσει να εννοηθεί ότι με την πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης ολοκληρώθηκε το σχετικό εγχείρημα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές στην αγορά, το κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης της Ελλάδας με το μνημόνιο αποκάλυψε μια κρυφή δέσμευση της κυβέρνησης.
Τη συνέχιση της αύξησης των αντικειμενικών και την επόμενη διετία.
Πιο συγκεκριμένα και όπως δημοσιεύει το Capital.gr, στο κείμενο της έκθεσης συμμόρφωσης αποκαλύπτεται ότι με την πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης ολοκληρώθηκε πλήρως η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές για τις περιοχές που απαιτούνταν μείωσή τους επειδή ήταν υψηλότερες από τις τιμές της κτηματαγοράς.
Αντίθετα, στις περιοχές που οι αντικειμενικές ήταν χαμηλότερες από τις εμπορικές τιμές η αύξηση ήταν μόνο μερική και απαιτείται συνέχεια. Μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι η πλήρης αναπροσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές θα γίνει σε άλλες δύο δόσεις. Το 2019 θα καλυφθεί με αύξηση το 50% της διαφοράς μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών και το 2020 το υπόλοιπο 50%.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι αυξήσεις των τιμών που έγιναν περίπου σε περίπου 6.000 ζώνες ήταν μόνο το ένα τρίτο των αυξήσεων που πρέπει να γίνουν για να ευθυγραμμιστούν εμπορικές και αντικειμενικές αξίες.
Προκύπτει, επίσης, ότι οι τιμές ζώνης που πρότειναν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ήταν τελικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πολύ υψηλές, σε σημείο που τρόμαξαν την κυβέρνηση για την επίπτωση που θα είχαν σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας για τους φορολογούμενους. Τελικά επελέγη, αλλά αποσιωπήθηκε, την ημέρα ανακοίνωσης των νέων τιμών ζώνης ότι η αναπροσαρμογή που ανακοινώθηκε δεν ήταν η τελευταία αλλά η πρώτη από συνολικά τρεις.
Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές που η αύξηση της τιμής ζώνης ήταν της τάξης του 10% ή 20% σημαίνει ότι έρχονται άλλες δύο αυξήσεις, πιθανώς ισόποσες. Οι νέες αυξήσεις των τιμών ζώνης συνεπάγονται και νέες αλλαγές τα επόμενα δύο χρόνια στον ΕΝΦΙΑ.
Εφόσον διατηρηθεί η πρόβλεψη για διατήρηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ στα 3,2 δισ. ευρώ ετησίως, τότε αναμένονται παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές τα επόμενα δύο χρόνια.