13 Ιουνίου 2018

Ρέγκλινγκ: Δεν χρειάζεται ρύθμιση χρέους - Τσακαλώτος: Χωρίς ρύθμιση χρέους δεν βγαίνουμε στις αγορές

Δύο μέρες πριν από την συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Κλάους Ρέγκλινγκ άφησαν να φανεί, με δηλώσεις τους, ότι τους χωρίζει ένα χάσμα, όσον αφορά στην ανάγκη -ή μη- ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Την ώρα που ο επικεφαλής του ESM δήλωνε, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια νέα ρύθμιση χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του, υπογράμμιζε ότι, χωρίς την ελάφρυνση, η χώρα μας δεν μπορεί να βγει στις αγορές!

Αναλυτικότερα, στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, τόσο μέχρι τη λήξη του προγράμματος όσο και μετά αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επόμενο success story, όπως και οι άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε προγράμματα διάσωσης, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές τόσο κατά το υπόλοιπο πρόγραμμα όσο και μετά», δήλωσε ο Ρένγκλινγκ.

Τσίπρας: Νιώθω σαν σκακιστής που παίζει σε δύο σκακιέρες


Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός παραλλήλισε τις εξελίξεις με σκάκι, όπου ο παίκτης έχει πολλούς αντιπάλους και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί.

«Νιώθω σαν σκακιστής που παίζει σε δύο σκακιέρες. Έχουμε τις διαπραγματεύσεις για το θέμα του δανείου και για το όνομα των Σκοπίων. Ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή λύση σαν τη χθεσινή για το πιο σημαντικό θέμα για τη χώρα. Έχουμε σημειώσει πολύ πρόοδο, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια τελική λύση που θα είναι αντάξια των θυσιών που κατέλαβε η Ελλάδα και θα είναι αυτό το οποίο θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δέχτηκε τα συγχαρητήρια του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για το κλείσιμο της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Τσακαλώτος: Χωρίς ρύθμιση χρέους δεν βγαίνουμε στις αγορές!

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δε θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην ΖΕΙΤ Online.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι «προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα στην επάνοδό της στις χρηματαγορές- ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχει καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. «Με τον τερματισμό του προγράμματος θα υπάρχει εποπτεία πιο ενισχυμένη από εκείνη που είχαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Εκτός αυτού, υπάρχουν οι αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι το Eurogroup του Ιουνίου 2017 αποφάσισε να δημιουργηθεί ένα ταμειακό απόθεμα. «Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ελλάδας να συνεχίσουμε να έχουμε προγράμματα διάσωσης. Γιατί μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα νέο πρόγραμμα, με όρους και προαπαιτούμενα», επισημαίνει.

Επίσης, υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο «ιταλικό ζήτημα» και στην αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές των ομολόγων, λέγοντας πως δεν αναμένει να συνεχιστεί αιωνίως η άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και στον ΟΔΔΗΧ είναι σε θέση να αποφανθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σχετικά με το πότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες για νέο δανεισμό από τις χρηματαγορές