«Η συμφωνία με τα Σκόπια φαλκιδεύει το εθνικό συμφέρον» τονίζει ο Αχιλλέας Καραμανλής - Αντίδραση από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή για όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το Βουκουρέστι: «Η πολιτική που μας οδήγησε στο Βουκουρέστι, είχε ουσιώδεις διαφορές από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης»
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, η οικογένεια Καραμανλή «ξέσπασε» για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ καθιστώντας σαφές ότι η πολιτική της περιόδου 2004 -2009 κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τη σημερινή και ότι η σημερινή συμφωνία αναβιώνει τον εφιάλτη του “μακεδονικού” αλυτρωτισμού, από τον οποίο τόσο υπέφερε η πατρίδα μας και, ιδιαίτερα, η Μακεδονία μας στο παρελθόν.
Με αυτές τις επισημάνσεις που έγιναν τόσο από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού όσο και από τον πρώην υπουργό Αχιλλέα Καραμανλή, ουσιαστικά μπήκε ένα τέλος στην «κυβερνητική γραμμή» ότι με την συμφωνία που έφεραν συνέχισαν την πολιτική του Βουκουρεστίου αλλά και στην προσπάθεια που κατέβαλλε συντονισμένα το κυβερνών κόμμα να ταυτίσει τις κινητοποιήσεις των πολιτών και τα συλλαλητήρια με ακραίες θέσεις και απόψεις.
«Oλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οφείλουν να αντιδράσουν και να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος για την υπεράσπιση της εθνικής υπόθεσης της Μακεδονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας Καραμανλής.
Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» και πρώην υπουργός Αχιλλέας Γ. Καραμανλής εξέφρασε σήμερα με δήλωσή του στην εφημερίδα Καθημερινή την πλήρη αντίθεσή του προς τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
«Η συμφωνία με τα Σκόπια φαλκιδεύει το ελληνικό εθνικό συμφέρον, καθώς, για πρώτη φορά, η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια, άρα και εθνότητα, εξαρτά τη σύνθετη ονομασία από την αβέβαιη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και θέτει ζήτημα αλυτρωτισμού εις βάρος της Ελλάδος», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο πρώην βουλευτής Αχιλλέας Γ. Καραμανλής και προσθέτει: «Ο συνδυασμός “Βόρειας Μακεδονίας” και “Μακεδόνων” είναι η χειρότερη δυνατή λύση σε ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο αγωνίστηκαν γενιές Ελλήνων και αναβιώνει τον εφιάλτη του “μακεδονικού” αλυτρωτισμού, από τον οποίο τόσο υπέφερε η πατρίδα μας και, ιδιαίτερα, η Μακεδονία μας στο παρελθόν.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει το δικαίωμα, για χάρη των διεθνών του δεσμεύσεων και των μικροκομματικών του σχεδιασμών, να διχάζει και να υποθηκεύει το μέλλον του έθνους. Oλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οφείλουν να αντιδράσουν και να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος για την υπεράσπιση της εθνικής υπόθεσης της Μακεδονίας».
O κ. Αχιλλέας Καραμανλής διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Κώστας Καραμανλής
Νωρίτερα από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισημανθηκαν τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».
Με τον τρόπο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει ξεκάθαρα πως θεωρεί ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό παραβιάζει τη λογική και το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.
Υπενθυμίζεται ότι η κ.Μπακογιάννη χθες είχε απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα και τις αναφορές που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε γιατί η σημερινή συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια είναι προβληματική, υπενθυμίζοντας τι είχε διαπραγματευθεί το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή στα δύο αυτά ζητήματα.