22 Ιουνίου 2018

ΝΑ 'ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ! Περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος με ανάληψη υποχρεώσεων απ'την Ελλάδα

Έπειτα από σχεδόν εννέα ώρες, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου και την σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου - Στα δέκα έτη η επιμήκυνση των δανείων του EFSF, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη - Η Ελλάδα θα λάβει δόση 15 δισ. ευρώ - Το ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει το πολυσυζητημένο παράρτημα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης

Συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών με μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου επετεύχθη λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι δέκα έτη, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη. Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.

Κατά τις πληροφορίες, το ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει το πολυσυζητημένο παράρτημα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι Financial Times, μετέδιδαν επίσης την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκονταν ακόμα στην αίθουσα του Eurogroup, καθαρογράφοντας τη συμφωνία.

Τις προηγούμενες ώρες προηγήθηκε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Αγκάθι» αποτέλεσε το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, αλλά και το ύψος της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

"Το πράγμα κόλλησε το απόγευμα, όταν οι Γερμανοί άρχισαν τα δικά τους" ανέφερε αρμόδια πηγή στο newmoney.gr, περιγράφοντας την διαφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και στο μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν την Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ακολούθησε τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

Αργύρης Παπαστάθης, Ιωάννης Γ. Αντύπας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ