Δέκα χρόνια μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όταν η Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή απέκρουσε ασφυκτικές πιέσεις και διασφάλισε ομόφωνη απόφαση που λέει «πρώτα λύση, μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ», η Ελλάδα εγκαταλείπει διαπραγματευτικά όπλα και κόκκινες γραμμές.
Για πολλούς μήνες ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος διαπραγματεύονταν το πολύ κρίσιμο για τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική αξιοπρέπεια ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας, όχι ως εθνικό ζήτημα, αλλά - όπως είπε και ο Πρόεδρος της Βουλής - σαν ευκαιρία διεμβολισμού των πολιτικών τους αντιπάλων και σαν «εργαλείο» για την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Διαπραγματεύονταν ερήμην των πολιτικών δυνάμεων και των Ελλήνων πολιτών. Αγνοώντας τόσο τη βούληση των Ελλήνων όσο και την ευνοϊκή συγκυρία που επιτρέπει στην Ελλάδα να διεκδικήσει και να επιτύχει τουλάχιστον τα αυτονόητα. Κατέληξαν τελικά σε συμφωνία που οδηγεί σε μια ψευδεπίγραφη λύση, που διχάζει τον ελληνικό λαό, χωρίς να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας.
Ενώ τα Σκόπια, πιεσμένα από την πολύχρονη αναμονή τους εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ, έχουν ανάγκη μιας λύσης και μάλιστα επειγόντως, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αποδέχεται μια συμφωνία πολύ κατώτερη των ιδιαίτερα ευνοϊκών αυτών περιστάσεων και των εθνικών μας δικαίων. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία αυτή δεν διασφαλίζει μείζονα εθνικά διακυβεύματα, όπως το να μην εκχωρήσουμε «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, που μαζί με το όνομα είναι τα κατ’ εξοχήν εργαλεία του αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Επίσης πολύ επικίνδυνη είναι η ασάφεια που επικρατεί για το πως θα προχωρήσει το θέμα της ευρωπαϊκής και νατοϊκής προοπτικής των Σκοπίων. Η Ελλάδα κινδυνεύει να εκχωρήσει το ισχυρότερο διπλωματικό της όπλο χωρίς να πάρει συγκεκριμένα και χειροπιαστά ανταλλάγματα.
Πέραν όμως αυτών των μεγάλων υποχωρήσεων, δημιουργείται ταυτόχρονα και ένα μείζον πολιτικό και συνταγματικό ζήτημα για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να δεσμεύσει τη χώρα και να εγκλωβίσει τις μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις σε μία κακή συμφωνία. Και αυτό ετοιμάζεται να το κάνει χωρίς να έχει την απαιτούμενη πολιτική νομιμοποίηση. Δεν έχει τη στήριξη ούτε της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την Κυβέρνηση, ούτε του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε καν του κυβερνητικού του εταίρου και Υπουργού Άμυνας. Και αυτό επαναλήφθηκε από τον κ. Καμμένο ακόμη και εχθές το πρωί. Έτσι, ο κ. Τσίπρας δεν έχει εντολή ούτε και τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε δέσμευση της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία, δεν δέχεται την ψευδεπίγραφη, απαράδεκτη λύση που επιχειρεί να επιβάλει σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα ένας απομονωμένος από τον ελληνικό λαό Πρωθυπουργός. Η στάση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι στάση ευθύνης απέναντι στην ιστορία και τους Έλληνες. Καθήκον και αποστολή μας είναι να τους κρατήσουμε ενωμένους και υπερήφανους.
*Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι βουλευτής Β' Αθηνών με τη ΝΔ και επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ