[Δηλ. με τους νέους κανονισμούς δεν θα μπορούμε να στείλουμε αυτό το πράγμα του ΣΥΡΙΖΑ -το Jason-Αντιγόνη- στους Ολυμπιακούς; ΑΙΣΧΟΣ!]
Η Κάστερ Σεμένια αποφάσισε να πάει στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (ΙΑΑF), για τον κανονισμό που θέτει περιορισμούς στο επίπεδο τεστοστερόνης που μπορεί να έχει στον οργανισμό της μια γυναίκα αθλήτρια.
Η Νοτιοαφρικανή, δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης και τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια των 800 μ., είχε υποβληθεί σε τεστ φύλου το 2009 και αναμένεται να είναι από τις αθλήτριες που θα επηρεαστούν από αυτόν τον νέο κανονισμό της IAAF. Η ίδια τον χαρακτήρισε παράλογο, αδικαιολόγητο και τόνισε ότι δημιουργεί διακρίσεις. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έκανε δηλώσεις για τον κανονισμό, ο οποίος ανακοινώθηκε στις 26 Απριλίου.
«Είμαι πολύ αναστατωμένη που με έσπρωξαν ξανά στα φώτα της δημοσιότητας. Δεν μου αρέσει να μιλώ για αυτόν τον νέο κανονισμό. Θέλω απλά να τρέχω φυσικά, όπως γεννήθηκα», ανέφερε η αθλήτρια σε ανακοίνωσή της. «Δεν είναι δίκαιο να μου λένε ότι πρέπει να αλλάξω. Δεν είναι δίκαιο να αμφισβητούν οι άνθρωποι το ποια είμαι. Είμαι η Μογκάντι Κάστερ Σεμένια, είμαι γυναίκα και είμαι γρήγορη», υπογράμμισε.
Οι αθλήτριες που έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης θα πρέπει να τα μειώσουν, διαφορετικά δεν θα τους επιτρέπεται να τρέχουν σε διεθνείς αγώνες, σύμφωνα με τον κανονισμό της IAAF που αφορά τις κούρσες από 400 μ. έως 1 μίλι.
«Τα στοιχεία και οι αποδείξεις μας δείχνουν ότι η τεστοστερόνη- είτε παράγεται φυσικά είτε μπαίνει τεχνητά στον οργανισμό- παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στις αθλήτριες», είχε πει τον Απρίλιο ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, τονίζοντας ότι το θέμα είναι να γίνει πιο δίκαιος ο ανταγωνισμός.
Στο θέμα τότε είχε αναφερθεί και η Κατερίνα Στεφανίδη, στηλιτεύοντας την IAAF για τα περί ισότητας. «Οπως αναφέρουν κάποιοι στα social media, είμαι μία από τις πιο κοντές αθλήτριες στο στίβο, τώρα. Τι θα κάνουμε; Θα κόψουμε τα πόδια και τα χέρια των υπολοίπων για να έχουμε ισότητα, καθώς υπάρχει απόλυτη σχέση ανάμεσα στο ύψος του αθλητή και το επί κοντώ;», είχε πει τότε η Ολυμπιονίκης του επί κοντώ.
Παλιότερα, έως το 2011, η IAAF είχε το τεστ επιβεβαίωσης φύλου για αυτά τα θέματα. Η Σεμένια το είχε βιώσει, με διόλου ευχάριστο τρόπο. Το 2009 είχε κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο στα 800 μ., με μεγάλη διαφορά, ενώ ήταν μόλις 18 χρονών. Αξιωματούχοι της IAAF απαίτησαν να υποβληθεί σε τεστ ελέγχου φύλου. Τα αποτελέσματα δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, αλλά πέρασαν 11 μήνες μέχρι να της δώσουν την άδεια να τρέξει ξανά, αλλά όταν επέστρεψε «απάντησε» ανεβαίνοντας ξανά στο βάθρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και των Ολυμπιακών αγώνων.