13 Ιουνίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Με θεωρίες για εξωγήινους και ψέμματα του στυλ "δεν είπα εγώ ότι θα λέγονται Severna Makedonija" δικαιολογήθηκε ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας απόψε δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ μετά την συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Μαζί του στο στούντιο θα βρεθούν ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξης Παπαχελάς και ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Τάσος Παππάς, σε μια συζήτηση που θα συντονίσει η Δώρα Αναγνωστοπούλου.

  • Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός συνάμα διότι είχα την ευτυχή συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στη γειτονική χώρα υπήρξε μια πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σε εμένα και τον Ζάεφ μετά από επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε διαφορές, να έχουμε αυτή την ιστορική συμφωνία
  • Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους γείτονές μας....Το σημαντικότερο για μας είναι πως πρόκειται για μια συμφωνία που κατοχυρώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας
  • Η σημαντική πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα έδωσε σε μένα και τον πρωθυπουργό της να λύσουμε ένα θέμα που ταλανίζει τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες. Δημιουργούμε ένα σημαντικό momentum να νικήσουμε τους εκατέρωθεν εμπόρους πατριωτισμού
  • Στο σύνταγμά τους δεν θα αλλάξουν μόνο ονομασία αλλά θα απαλείψουν κάθε έκφραση αλυτρωτισμού. Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας. Και αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας ως ελληνική κληρονομιά
  • Οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ όταν περάσουν από μια διαδικασία. Υποχρέωση άμεσης κύρωσης έχουν οι γείτονες μας. Αφού προχωρήσουν στη συνταγματική αναθεώρηση τότε θα κυρώσουμε στην Ελληνική Βουλή τη συμφωνία και τότε θα τεθεί σε ισχύ. Ως τότε η υποχρέωση της χώρας είναι μόνο να δείξει καλή πίστη. Αν χαθεί μία από τις προϋποθέσεις της συμφωνίας και δεν κυρωθεί από τους γειτόνους μας τότε δεν θα προχωρήσει. Αν όμως ολοκληρωθεί και έρθει στην Ελληνική Βουλή τότε θα κυρωθεί από μια ευρεία δημοκρατική πλειοψηφία.
  • Στο διάγγελμά μου αναφέρθηκα στη διαδικασία των γειτόνων μας να αλλάξουν το όνομα και το ανέφερα ως Βόρεια Μακεδονία, «Severna Makedonija» στη δική τους γλώσσα. Η συμφωνία μεταφράζεται.  Οι δύσχρηστοι όροι απαλείφονται στην καθημερινή χρήση της γλώσσας. Γι' αυτό και το «Βόρεια Μακεδονία» αντί για το αμετάφραστο «Σεβέρνα Μακεντόνιγια».
  • Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κρυφτούμε πίσω από αυτό. Το Βόρεια είναι μια σημαντική κατάκτηση δίπλα στο Μακεδονία που αναγνωρίζουν 140 χώρες σήμερα. Ήμουν υπέρ να είναι αμετάφραστο διότι "η γλώσσα εκδικείται και θα απορρίπτονταν η πιο δύσχρηστη μορφή και όλη θα την ονόμαζαν τελικά Μακεδονία.
  • "Η Μακεδονία δέχθηκε να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία" αυτό ανέφερε όλος ο διεθνής τύπος. Ας μην προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα ουσίας με τεχνάσματα.
  • Η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή
  • Η συμφωνία αυτή δεν παραγνωρίζει το δικαίωμα του λαού αυτού στον αυτοπροσδιορισμό του. Πως άλλωστε θα μπορούσαμε να το κάνουμε; Να τους απαγορεύσουμε να αυτοπροσδιορίζονται αντιτίθεται στον ΟΗΕ. Θα ονομάζονται πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν αναγνωρίσαμε έθνος Μακεδονικό.
  • Τόσο εγώ όσο και ο κ. Ζάεφ δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη να υπερβούμε δυσκολίες καθώς και την προσπάθεια διαφόρων εμπόρων πατριωτισμού.
  • Θλιβερή η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ίδια ακριβώς είπαν με τον αντίστοιχο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα. Η παράδοση της ακροδεξιάς είναι ίδια και σε μας και στην γειτονική χώρα
  • Αισθάνομαι περήφανος γιατί πήραμε πίσω το όνομα Μακεδονία
  • Μέχρι σήμερα 140 χώρες αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». Με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε το «Βόρεια Μακεδονία». Όταν γίνει συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ, τότε θα επικυρώσουμε τη συμφωνία. Αλλιώς η συμφωνία θα ακυρωθεί.
  • Οι δύσχρηστοι όροι απαλείφονται στην καθημερινή χρήση της γλώσσας. Γι' αυτό και το «Βόρεια Μακεδονία» αντί για το αμετάφραστο «Σεβέρνα Μακεντόνιγια». Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει Μακεδονικό έθνος, αναγνωρίζει μόνο το δικαίωμα των γειτόνων μας στον αυτοπροσδιορισμό.
  • Η προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα υπήρξε η δυνατότητα επίλυσης του Μακεδονικού ώστε να τεθεί το ζήτημα. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το είπα αναφέροντας την εθνική θέση. Ο Πάνος ο Καμμένος δεν έδωσε σημασία. Δεν του ζητώ να αλλάξει θέση αλλά του ζητώ να στηρίξει την κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα κρατήσει τη στάση αρχών του. Δεν είναι έμπορος πατριωτισμού. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση όπως έκανε ο κ. Σαμαράς ρίχνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
  • Αξιόλογο ταλέντο πολιτικού τυχοδιωκτισμού έχει επιδείξει ο κ. Μητσοτάκης
  • Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε μια στάση που εξυπηρετεί τα στενά κομματικά συμφέροντα της Ν.Δ. και όχι τις δικές του απόψεις. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε να μην το λύσουμε τώρα, αλλά στο μέλλον. Πότε; αν όχι τώρα που είναι μια κυβέρνηση στη γειτονική χώρα που το επιθυμεί. Στο εξωτερικό είπε άλλα και στο εσωτερικό όταν επέστρεψε είπε ότι δεν δεχθεί ποτέ τον όρο Μακεδονία.
  • Αν αυτό δεν είναι πολιτική τζογαδόρου, πείτε μου τι είναι;
  • Με κατηγορούν ότι κάνω μυστική διπλωματία, τη στιγμή που τους έχω επανειλημμένα ενημερώσει όλους. Η συμφωνία έκλεισε χθες το μεσημέρι. Τον πήρα (Κ. Μητσοτάκη) να τον ενημερώσω και μου είπε δεν θέλω να με ενημερώσεις, δώσε μου το χαρτί που υπέγραψες με το Ζάεφ. Το ίδιο έκανε και ο Ιβανόφ στο Ζάεφ.
  • Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο. Δεν αποφάσισα να κλείσω τις πόρτες αλλά να επέλεξα να μην κάνω συμβούλια πολιτικών αρχηγών διότι έχω κακή εμπειρία.
  • Ο Κ. Καραμανλής κράτησε στάση ευθύνης στο Βουκουρέστι
  • Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ενημέρωσης. Δεν διεκδικήσαμε κάτι με κλειστά χαρτιά.
  • Μου ζητάτε αυτό που κέρδισα στη διαπραγμάτευση να το δώσω στον Κ. Μητσοτάκη. Όποιος αμφιβάλλει αν έχει η κυβέρνηση τη νομιμοποίηση ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να το διερευνήσει.
  • Όλες οι κρίσιμες ψηφοφορίες έχουν χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Και η αυριανή για τα τελευταία προαπαιτούμενα. της τελευταίας αξιολόγησης, πριν την έξοδο από τα μνημόνια, δεν ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης;
  • Η συμφωνία θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία
  • Μια πρόταση δυσπιστίας δεν αφορά μόνο την αφορμή για την οποία γίνεται, αφορά την πορεία της σταθερότητας της χώρας. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει χάσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Έχουμε περάσει ένα κυκεώνα μεταρρυθμίσεων... όλοι θεωρούσαν ότι θα μειωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και άρχισε να αυξάνεται.
  •  Δεν φοβάμαι τις αντιδράσεις των πολιτών, τις σέβομαι. Θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς που ανησυχούν και να τους πω: ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον με μια νευρική και επιθετική Τουρκία δίπλα. Πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσει ένα θέμα που ταλανίζει χρόνια.
  • Για ποιο λόγο να έχουμε το μέτωπο αυτό ανοικτό με ομόθρησκους γείτονες που και η Εκκλησία τους δέχθηκε να μετονομαστεί σε Εκκλησία της Αχρίδας;
  • Είναι δυνατόν να κάνουμε ένα δημοψήφισμα για το πως θα λέγονται οι γείτονες μας;
  • Τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις μας θα τις κρίνει η ιστορία.
  • Βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση της χώρας σε μια εποχή δύσκολη. Εγώ προσωπικά βρέθηκα μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι λειτούργησα όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος αλλά με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις έχουν ρίσκο και όλες όσες παίρνονται για τα εθνικά θέματα έχουν πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι πρέπει να το επωμίζεται αυτός που τις παίρνει.
  • Η Ελλάδα από μια χώρα παρίας έγινε μέρος της λύσης του προβλήματος. Ήταν μια χώρα χρεοκοπημένη και σήμερα έχει πλεονάσματα. Παραλάβαμε μια χώρα χωρίς αποθέματα και σήμερα έχει αποθέματα. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα και την ανάπτυξη. Είναι λογικό και οι επικριτές μου αλλά και έγκυροι αναλυτές να λένε ότι άλλαξε η ΄χώρα, αυτό δεν αρέσει στους πολιτικούς μου αντιπάλους.
  • Πιστεύω ότι θα υπάρξουν συναινέσεις στην Κεντροαριστερά.
  • «Θα το καταφέρουμε γιατί ούτε εγώ ούτε ο Ζάεφ ανήκουμε στο δικό σου πολιτικό χώρο» απάντησε ο Πρωθυπουργός όπως είπε στον κ. Τουσκ όταν του τηλεφώνησε για το πως πήγαινε η διαπραγμάτευση.
  • Στη διαπραγμάτευση δεν μας πίεσε κανένας. Την ξεκινήσαμε εμείς, ο Νίκος ο Κοτζιάς και εγώ. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες προφανώς και θέλουν τη λύση αλλά δεν μας πίεσαν. Ήταν δική μας η πρωτοβουλία. Σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη της συμφωνίας υπήρξε γιατί είχαμε τη βούληση και γιατί ο υπΕξ έκανε μια τρομερή προσπάθεια υπερβαίνοντας τα όρια της αντοχής. Έδωσε μια σκληρή διαπραγματευτική μάχη γραμμή, γραμμή και έδωσε τη μάχη πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
  • «Ξέρω κάποιες ιστορίες με εξωγήινους που εμφανίζονται στον Υμηττό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας τα όσα λέγονται για το ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ζόραν Ζάεφ επέσπευσαν τις διαδικασίες «προς ίδιον όφελος» των δύο χωρών. «Θεωρίες συνωμοσίας», συμπλήρωσε για το ότι έδωσε το όνομα για να πάρει λύση για το χρέος και επισήμανε: «Τόσο εγώ όσο και ο Ζάεφ δώσαμε σκληρή μάχη να υπερβούμε ιδεοληψίες και οργανωμένες προσπάθειες εμπόρων πατριωτισμού
  • Όσο περνάει ο χρόνος η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα καταλαβαίνει τα οφέλη της συμφωνίας.
  • Τον Μίκη Θεοδωράκη τον αγαπάμε για το έργο και την πορεία του και προτιμώ να μείνουμε με αυτό. Τον αγαπάμε ακόμα και αν διαφωνεί μαζί μας.
  • Δεν πιστεύω στις κυβερνητικές συνεργασίες μιας χρήσης. Ο Πάνος Καμμένος συνεργάζεται έντιμα. Συνεργαστήκαμε για να σταματήσει η καταστροφή της χώρας, τα μνημόνια, η διαφθορά. Δεν μπορούσα να πουλήσω έναν έντιμο εταίρο. Ωστόσο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς θα επανατοποθετηθούν στις εξελίξεις.

«Δεν είπα ποτέ στον Ερντογάν ότι θα επιστραφούν οι οκτώ»

Στο σημείο αυτό, η συζήτηση άλλαξε αντικείμενο και στράφηκε στα ελληνοτουρκικά. Ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε να αλλάξει μετά τις εκλογές ο Ερντογάν και να μειώσει την επιθετική πολιτική του.

«Χρειάστηκε μεγάλη ψυχραιμία για να αποφύγουμε το επεισόδιο σε πολλές περιπτώσεις. Η Τουρκία είναι μία σεβαστή δύναμη και κρίσιμη στην περιοχή μας.

Δεν θα μπορούσα να έχω υποσχεθεί την επιστροφή των οκτώ στην Τουρκία. Σε ένα ευνομούμενο κράτος, υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών. Δεν ξέρω τι λεει ο κ. Ερντογάν, αλλά εγώ ποτέ δεν υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν. Του είπα ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε, θα είναι οι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δικαιο. Αν ο κ. Ερντογάν επέμενε, γιατί δεν μου το έθεσε ευθέως; Σε μένα; Μήπως αυτό είναι ένα πρόσχημα για να δικαιολογηθεί μία ένταση απέναντι σε ένα φιλικό κράτος, για εσωτερική κατανάλωση; 
 
Την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, την έχουμε αναδείξει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Έχουμε κάνει τα πάντα σε διπλωματικό επίπεδο. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Δεν μου έχει ζητήσει ευθέως την ανταλλαγή των οκτώ με τους δύο. Το αφήνει όμως να εννοηθεί με τις δηλώσεις του. 

Ακόμα και όταν διαφωνώ και δεν είναι λίγες οι φορές, οφείλω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης να τις σέβομαι. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα διαχειριστεί και αυτό το θέμα.