26 Ιουλίου 2018

Φωτιά στο Μάτι: 160.000 πολίτες υπογράφουν ψήφισμα κατά του Ηλία Ψινάκη και καταπατητών

Η αντίδραση των πολιτών κορυφώθηκε μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Μαραθώνα, ο οποίος παραδέχτηκε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να μην κηρυχθεί αναδασωτέα η καμένη δασική έκταση στον δήμο του

Πολίτες από όλη την Ελλάδα καλούν την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει επειγόντως ως αναδασωτέες όλες τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές.

Η αντίδραση των πολιτών κορυφώθηκε μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή την Τετάρτη, παραδέχτηκε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να μην κηρυχθεί αναδασωτέα η καμένη δασική έκταση στον δήμο του.

Μια τέτοια κίνηση, θα ήταν ενάντια στην εγκύκλιο του ΥΠΕΝ που ισχύει από το καλοκαίρι του 2017, η οποία προστατεύει τις καμένες δασικές εκτάσεις από τους καταπατητές και τα αυθαίρετα, ανακηρύσσοντας τις αυτομάτως αναδασωτέες.

160.000 πολίτες έχουν υπογράψει το ψήφισμα του κινήματος πολιτών Avaaz (το μεγαλύτερο πλέον ψήφισμα που έγινε ποτέ για τα ελληνικά δάση) για να ζητήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος. Οι υπογραφές θα παραδοθούν στον αναπ. υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο και τις Ελληνικές αρχές, μέσα στις επόμενες μέρες, με το αίτημα:

«Σας καλούμε να χαρακτηρίσετε αμέσως τις καμένες δασικές εκτάσεις ως αναδασωτέες, όπως ορίζει ο νόμος. Χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια για τους καταπατητές. Στη μνήμη αυτής της τραγωδίας: κάντε τη στάχτη, δάσος.»

Το διαδικτυακό ψήφισμα έχει πάρει μορφή viral, με περισσότερες από 75.000 κοινοποιήσεις στο Facebook, και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.

«Είναι εξωφρενικό. Ενώ η χώρα ακόμη θρηνεί, τοπικά συμφέροντα, με πρωτοστάτη τον Ψινάκη, ήδη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία. Πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα απαιτούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο, χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις για τους καταπατητές. Κανένα αυθαίρετο στα καμένα μας δάση»

Το Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών στον κόσμο, με 47.000.000 εγγεγραμμένα μέλη παγκοσμίως και 1.000.000 στην Ελλάδα, που αναλαμβάνει δράση για να διασφαλίσει ότι οι φωνές και οι αξίες των πολιτών βρίσκονται στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. «Αvaaz» σημαίνει «φωνή» σε πολλές γλώσσες.