19 Ιουλίου 2018

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ "ΕΧΩ ΒΥΣΜΑ ΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ"1 «Σωτηρία»: Μετακίνησαν νοσοκόμα στο δυναμικό των ψυχιάτρων του νοσοκομείου!

Παράλληλα με την εργασία της ως νοσηλεύτρια ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιατρική - Για μεταβολή στην εργασιακή κατάσταση χωρίς νομοθετικό και κανονιστικό έρεισμα αλλά και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα μιλά η  Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας

Μια υπηρεσιακή μεταβολή που θα μπορούσε να διεκδικεί βραβείο...πρωτοτυπίας αν δεν αποτελούσε μια μεταβολή χωρίς νομοθετικό και κανονιστικό έρεισμα αλλά και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα καταγγέλεται από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) ότι εχει λάβει χώρα στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεση του το protothema.gr, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του νοσηλευτικού ιδρύματος με απόφασή του στην συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου ενέκρινε την ένταξη μιας νοσηλεύτριας της Ψυχιατρικής Κλινικής στην ομάδα των ειδικευμένων γιατρών της Ψυχιατρικής Κλινικής με τον τίτλο του επιστημονικού συνεργάτη.

Την εισήγηση, μάλιστα, έκανε ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου, βασισμένος και σε σχετική γνωμοδότηση του συντονιστή διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής το οποίο συνυπέγραψαν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας. Αντίθετη άποψη είχε η Προισταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας της κλινικής.

Η νοσηλεύτρια, υπάλληλος με μόνιμη οργανική θέση ΤΕ Νοσηλευτικής, υπηρετεί αρκετά χρόνια στην Ψυχιατρική Κλινική. Παράλληλα με την εργασία της στο νοσοκομείο, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, ολοκλήρωσε σπουδές στην Ιατρική αλλά και την ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Αναφέρονται επίσης και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία έχει ολοκληρώσει καθώς και η συμμετοχή της σε ομάδα έρευνας του Αιγινητείου για τα ψυχωσικα επεισόδια.

Αρκεί όμως το ομολογουμένως πλούσιο βιογραφικό της, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι ήταν και εργαζόμενη νοσηλεύτρια, για να ενταχθεί στο δυναμικό των ψυχιάτρων του Σωτηρία; Η απάντηση ειναι απλή και.. αρνητική συμφωνα τουλαχιστον με τη νομοθεσία, που ισχύει στο ΕΣΥ και την οποία επικαλείται η ΕΝΕ.

"Η συγκεκριμένη υπηρεσιακή μεταβολή είναι ομολογουμένως τουλάχιστον πρωτότυπη, ενώ ακόμη αναζητείται το ακριβές νομοθετικό και εν γένει κανονιστικό πλαίσιο, που προβλέπει την δυνατότητα διενέργειας μιας τέτοιας μεταβολής" αναφέρει η Ενωςη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο σχετικό Απόσπασμα Πρακτικών της επίμαχης συνεδρίασης του ΔΣ δεν μνημονεύεται κάποια διάταξη νόμου επάνω στην οποία να βαςίζεται η ληφθείσα απόφαση.

"Τόσο το ουσιαστικό κομμάτι της απόφασης δεν φαίνεται να στηρίζεται σε συγκεκριμένη διάταξη, όσο και η αρμοδιότητα του ΔΣ του νοσοκομείου δεν προκύπτει ότι θεμελιώνεται σε αντίστοιχη εξουσιοδοτική ρύθμιση. Υπ’αυτήν την έννοια η απόφαση είναι οπωσδήποτε παράνομη και ακυρωτέα, ενώ προέρχεται και από καθ’ύλην αναρμόδιο όργανο" εξηγεί η Ένωση.

Η απόφαση του ΔΣ χαρακτηρίζεται από την ΕΝΕ "ως μια συγκαλυμμένη μορφή μετάταξης υπαλλήλου, ιδίως κατά το μέρος που μεταβάλλεται πλήρως ο κλάδος, στον οποίο αντιστοιχούν τα καθήκοντα που καλείται πλέον να εκτελεί η εν λόγω υπάλληλος". Τονίζεται δε πως ενώ για την διενέργεια οιασδήποτε μορφής μετάταξης απαιτείται η προηγούμενη εκφορά γνώμης του αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου, στην περίπτωση αυτη δεν υπήρξε εκφορά γνώμης από υπηρεσιακό συμβούλιο, ούτε μνημονεύεται μια τέτοια γνώμη στο Απόσπασμα Πρακτικών.

Εκτός όμως από τις "ανυπέρβλητες και μη θεραπευσιμες νομικές πλημμέλειες της απόφασης", μείζον θέμα προκαλείται στην ουσιαστική λειτουργία της κλινικής, καθώς αποδυναμώνεται η νοσηλευτική υπηρεσία από έμψυχο δυναμικό. Σημειωτέον, πως η Ψυχιατρική Κλινική οπως και οι περισσότερες κλινικές του ΕΣΥ, λειτουργεί... υπερπλήρης. Έχει δυναμικότητα 20 κλινών αλλα νοσηλεύει πάντοτε 30 και πλέον ασθενείς, στην πλειονότητά τους με εισαγγελική εντολή.

Προκύπτει ευλόγως το ερώτημα πώς διασφαλίζεται η άμεση και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας στους νοσηλευόμενους από το ήδη αποδεκατισμένο νοςηλευτικό προσωπικό; Στην εισήγηση της η επικεφαλής του νοσηλευτικού της Ψυχιατρικής επισημαίνει ότι εκτός από την νοσηλεύτρια που αναγορεύθηκε αίφνης σε επιστημονικό συνεργάτη της κλινικής, αλλοι δύο νοσηλευτές έχουν αποχωρήσει, ο ένας με εξωτερική μετάταξη, ο άλλος με αναρρωτική άδεια.


Τέλος, αναφέρεται πως η νόμιμη οδός που θα έδινε στη νοσηλεύτρια τη δυνατότητα να αξιοποιήσει οποιοδήποτε τυπικό προσόν της, ήταν είτε να επιτύχει τη μετάταξή της, είτε την ένταξή της στον κλάδο των ιατρών του ΕΣΥ, ένταξη που όμως προϋποθέτει προκήρυξη για την κάλυψη θέσης ψυχιάτρου.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ