«Θύελλα» μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου και Σταύρου Θεοδωράκη προκαλεί το Ιδρυμα Παναγίας Τήνου και η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπέγραψε και ο Σπ. Δανέλληςαπό το Ποτάμι.
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία επισημαίνει την τροπολογία που υπέγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιος, Α. Συρίγος, Ν. Μανιός, Ν. Ξυδάκης. Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Ζουράρις και ο βουλευτής από το Ποτάμι Σπ. Δανέλλης Εγκαλεί την κυβέρνηση για «μεθοδεύσεις» επειδή καθαίρεσε «αυθαίρετα και χωρίς καμία δικαιολογία» τη νομίμως εκλεγμένη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου και κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικές» διαδικασίες που «καταδίκασαν το ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου σε ακυβερνησία και πλήρη αδυναμία να πράξει το καθήκον του απέναντι στους χιλιάδες προσκυνητές».
Το Ποτάμι αντέδρασε με μια εξαιρετική σκληρή ανακοίνωση κατά του Ανδρέα Λοβέρδου: «Θέλει περισσό θράσος να είσαι αυτός που ως υπουργός γύρισε την διαχείριση του ιδρύματος Τήνου πίσω στα χρόνια της Χούντας, σήμερα, που το ίδρυμα αποδόθηκε στους κατοίκους της Τήνου, να συνεχίζεις να προκαλείς ζητώντας ξανά χουντικές ρυθμίσεις» αναφέρει.
Οπως εξηγεί η ανακοίνωση, το Ποτάμι ψήφισε τον Φεβρουάριο την τροπολογία για το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου «σε πλήρη συνεννόηση με τους εκπροσώπους του τηνιακού λαού». Τονίζει δε ότι «οι φορείς και οι πολίτες της Τήνου ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν το 2014 στην παράδοση του ιδρύματος - και βεβαίως των εσόδων του - στα χέρια ενός προσώπου, του επιχώριου Μητροπολίτη. Τότε δηλαδή που με τροπολογία του ο υπουργός κ. Λοβέρδος επέβαλε ξανά τον τρόπο λειτουργίας που ίσχυε επί Χούντας - από το 1969 και μέχρι το 1976 - ακυρώνοντας ένα καθεστώς που ίσχυε από το 1823».
Σύμφωνα με το Ποτάμι «η τροπολογία λοιπόν του Φεβρουαρίου έβαλε τέλος στην εκτροπή που έδινε υπερ-προνόμια στον τοπικό μητροπολίτη και επανέφερε το Ίδρυμα στους σκοπούς που είχαν ορίσει οι κτήτορες του: Διττός χαρακτήρας - λαϊκός και εκκλησιαστικός - και διττή αποστολή - κοινωφελής και θρησκευτική».
Απαντώντας στις ανησυχίες του κ. Λοβέρδου για «πιθανή ακυβερνησία του ιδρύματος λόγω της άρνησης της απερχόμενης διοίκησης να συνεχίσει να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντά της, εκβιάζοντας την επιστροφή στο παλιό καθεστώς, οι γνωμοδοτήσεις των νομικών – με κορυφαία αυτή του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου – είναι σαφείς: Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής οφείλουν να συνεχίσουν να ασκούν τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων του Ιδρύματος, έως την 30η Οκτωβρίου, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση» καταλήγει το Ποτάμι.