28 Ιουλίου 2018

Πως η Μογγόλοι απέτρεψαν απαγωγή από πράκτορες της ΜΙΤ

Η Μογγολία εμπόδισε την απογείωση αεροπλάνου που φέρεται να ανήκει στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία το οποίο θα μετέφερε απαχθέντα που φέρεται να συνδέεται με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτη.

Τουλάχιστον πέντε άνδρες απήγαγαν τον Βεϊσέλ Ακτσάι την Παρασκευή το πρωί στο σπίτι του στην Ουλάν Μπατόρ προτού τον βάλουν με τη βία σε ένα φορτηγάκι.

Ο 50χρονος διευθυντής σχολείου φέρεται να συνδέεται με την οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Οι απαγωγείς του τον μετέφεραν στο διεθνές αεροδρόμιο Τζένκις Χαν της Ουλάν Μπατόρ, όπου προσγειώθηκε ένα μικρό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο flightradar24.com, που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις θέσεις των αεροσκαφών, το μικρό αεροπλάνο ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.

Επί οκτώ ώρες γίνονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ τωναπαγωγέων και των αρχών της Μογγολίας, οι οποίες αρνούνταν να επιτρέψουν την απογείωση του αεροπλάνου.

Ο Μπατσετσέγκ Μπατμούνχ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Μογγολίας, προειδοποίησε τους αξιωματούχους της τουρκικής πρεσβείας ότι οποιασδήποτε προσπάθεια απαγωγής ενός προσώπου σε μογγολικό έδαφος αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας» της χώρας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέψευσε όπως ήταν φυσικό τις κατηγορίες στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μογγόλο ομόλογό του Τσογκτμπατάρ Ντάμντιν.