Για πιθανή βοήθεια της Ελλάδας προς την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην κρίση με το μεταναστευτικό ως μέρος του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε για το ελληνικό χρέος κάνει λόγο σε έκθεσή της η Citi.
Παράλληλα, προσθέτει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται υπό όρους και προϋποθέσεις στη μεταμνημονιακή εποχή.
Ειδικότερα, στην έκθεσή της με τίτλο Trust in Greece and Merkel, η Citi επισημαίνει ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της επέτρεψε συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους που διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας από τα οκταετή προγράμματα διάσωσης και τη μετάβασή της στις αγορές από τις 20 Αυγούστου.
Σύμφωνα, με τη Citi η συμφωνία μπορεί ακόμη και να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE, αν και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα ενώ η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει ωστόσο αμφισβητήσιμη, κατά την άποψη της Citi.
Η «κληρονομιά» της κρίσης παραμένει αξιοσημείωτη
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση του 2012 δεν κατέστησε βιώσιμο το ελληνικό χρέος καθώς ο λόγος το προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσιος από ό,τι το 2007 (188,6% το 2018 σύμφωνα με την Κομισιόν).
Το ποσοστό ανεργίας παραμένει στο 20% (από 8% το 2007), αν και μειώνεται, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίκσεται περίπου στο 50% (από 3% πριν την κρίση) και τα capital controls εξακολουθούν να είναι σε ισχύ, σημειώνει η τράπεζα.
Ωστόσο, η χώρα φαίνεται να βρίσκεται κοντά στο να γυρίσει σελίδα σύμφωνα με τη Citi ενώ ως πιο σημαντικό στοιχείο αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσεις και ίσως έχει ήδη ξεφύγει, από τη λαϊκιστική αντίδραση στις πολιτικές των προγραμμάτων διάσωσης. Στο σημείο αυτό σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αρχική ρήξη και τις μικροπολιτικές επιλογές τελικά ανέλαβε την κυριότητα του τρίτου οικονομικού προγράμματος.
Ακόμα, η Citi σημειώνει ότι ήταν πολιτικό μήνυμα η στήριξη της Ελλάδας στο τελευταίο Eurogroup ενώ η προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει την Μέρκελ με την κρίση στο μεταναστευτικό δείχνει μια πιο εποικοδομητική σχέση μεταξύ των δύο μερών, που πιθανότατα ήταν μέρος ενός συνολικού συμβιβασμού.