Το πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική οικονομία στη διεθνή συγκυρία μετά την τυπική έξοδο από το μνημόνιο χωρίς «τον ομφάλιο λώρο» της προληπτικής γραμμής στήριξης υπενθυμίζουν οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα (και) τη Δευτέρα.
Ενόψει της σχεδιαζόμενης εξόδου στις αγορές, τον προσεχή μήνα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σκαρφαλώνει τη Δευτέρα στο 4,32%, απόδοση κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική για την οικονομία. Η απόδοση του δεκαετούς είχε φθάσει και το 4,33% την περασμένη εβδομάδα.
Έτσι, η Ελλάδα προσπαθεί να βρει την πρωθυπουργική «Ιθάκη της» μετά από οχτώ χρόνια μνημονιακής Οδύσσειας με τους επενδυτές να παρακολουθούν με καταφανή νευρικότητα τις εξελίξεις διεθνώς (διένεξη ΗΠΑ και Τουρκίας, κίνδυνοι μετάδοσης της τουρκικής κρίσης στην Ευρώπη και οικονομική αβεβαιότητα στην Ιταλία) και δε μοιάζουν διατεθειμένοι για άνοιγμα στο όποιο ρίσκο.
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, και η ίδια η ΕΚΤ, είχαν προτρέψει την κυβέρνηση να δεχθεί προληπτική γραμμή στήριξης σαν μια γραμμή ασφαλείας για την οικονομία, πέραν του αποθεματικού ασφαλείας, με τον κ. Στουρνάρα να δέχεται τη σφοδρή επίθεση του Μαξίμου. Είναι δε ενδεικτικό, ότι παραίτηση του διοικητή της ΤτΕ ζήτησε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, καθώς όπως ισχυρίστηκε, η χώρα δεν τον χρειάζεται πια γιατί βγαίνει από τα μνημόνια.
Από την πλευρά της, η ΝΔ σημειώνει ότι πλεόν η χώρα είναι πλέον μόνη, με μέτρα αλλά χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών, όντας ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο αντιμετωπίζοντας τρομακτικές προκλήσεις». Μετά το μνημόνιο, υπενθυμίζει το πρακτορείο, η Αθήνα έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα -εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους- 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% έως το 2060.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/381197/exodos-apo-to-mnimonio-pano-apo-to-43-i-apodosi-tou-dekaetous