Με φόντο τις αναλύσεις, που βλέπουν αναπόφευκτη την προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ, τις «συστάσεις» προς τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την τουρκική οικονομία για γεωπολιτικούς λόγους και τις διαπιστώσεις ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αδύνατον να δεχθεί έξωθεν παρεμβάσεις, πόσο μάλλον να επιβάλει αντιδημοφιλή οικονομικά μέτρα που θα έχουν υπαγορευθεί από το «αμερικανικό» ΔΝΤ, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν ρίξει κεφάλαια στη γειτονική χώρα, παρακολουθούν τις εξελίξεις και σταθμίζουν τις επιπτώσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Τουρκία έχει περιορισθεί σημαντικά μετά την πώληση της Finansbank (έναντι 2,7 δις Ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα το 2015) και διαμορφώνεται στα 150 εκατ. ευρώ έναντι 4,910 δισ ευρώ το 2015. Οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες και οι τομείς δραστηριότητας τους στη Τουρκία είναι:
Παραγωγή:
- Τσιμέντου (ΤΙΤΑΝ)
- Τροφίμων ( CHIPITA)
- Βιομηχανικών ορυκτών-πυρίμαχων υλικών (ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ)
- Χρωμάτων (ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ)
Εμπόριο:
- Oικοδομικά υλικά, Προϊόντα Αλουμινίου (ΑΛΟΥΜΙΛ)
- Μονωτικά υλικά (ISOMAT)
- Πλαστικοί σωλήνες ( PALAPLAST)
- Πλαστικοί σωλήνες άρδευσης (EURODRIP)
- Ανελκυστήρες (KLEEMANN)
- Καπνός και τσιγάρα (ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ)
- Άλλες Υπηρεσίες
Πληροφορική (INTRAKOM, INTRALOT (ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια), INTELLI SOLUTIONS)
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων (GENECOR, EVDEMON)
Αυτήν την ώρα το τουρκικό 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 21,2%, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι (1- 3 έτη), που ενσωματώνουν το ρίσκο της χώρας, κυμαίνονται από 20,5% ως 25,6%.
Το διάγραμμα δείχνει την ισοτιμία τουρκικής λίρας- δολαρίου την τελευταία εβδομάδα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr