Η Σαρακατσάνικη Στάνη στον Γυφτόκαμπο, δημιουργημένη δίπλα στο δρόμο που συνδέει τα Ζαγοροχώρια με την κοιλάδα του Αωού, αποτελεί πιστή αναπαράσταση σαρακατσάνικου εποχικού οικισμού.
Καλύπτει συνολική έκταση 16 στρεμμάτων και περιλαμβάνει σε φυσικό μέγεθος τα «κονάκια» (αχυρένιες καλύβες που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες ή εργαστήρια), τον «οβορό» και το «γρέκι» (χώροι φύλαξης των ζώων).
Ανάλογα με τη χρήση του, κάθε κονάκι είναι εξοπλισμένο με τα αντίστοιχα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, από κρεβάτια μέχρι σκεύη μαγειρικής, αργαλειό και εργαλεία τυροκομίας. Σαρακατσάνα της Πίνδου.
Οι Σαρακατσάνοι είναι ελληνική νομαδική φυλή που βρίσκεται διασκορπισμένη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. Κοιτίδα των Σαρακατσάνων θεωρείται ως επί το πλείστον ο ορεινός όγκος της Πίνδου, όπου κατοίκησαν μετά το 1400 και την κατάληψη του ελλαδικού χώρου από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Οι παλιότεροι αναφέρουν ως πατρίδα τους την περιοχή των Αγράφων ή της Άρτας όπου οι Σαρακατσάνοι κατοίκησαν περίπου μέχρι το 1812. Από αυτή την αφετηρία μετακινούνταν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε άλλες βαλκανικές χώρες μαζί με τα ποίμνιά τους.
Οι Σαρακατσάνικες καλύβες στον Γυφτόκαμπο προσελκύουν αμέσως τους επισκέπτες
Κάθε κονάκι είναι εξοπλισμένο με τα αντίστοιχα αντικείμενα της καθημερινής ζωής
Οι Σαρακατσάνοι είναι ελληνική νομαδική φυλή που βρίσκεται διασκορπισμένη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα
Οι αχυρένιες καλύβες χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες ή εργαστήρια
Το τοπίο αποτελεί πιστή αναπαράσταση σαρακατσάνικου εποχικού οικισμού
Φωτογραφίες: Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ