01 Αυγούστου 2018

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΗ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ! Στη Βουλή η τροπολογία υποχρεωτικής σύνταξης των νόμιμων μουφτήδων για χατίρι της Άγκυρας (έγγραφο)

Την ίδια ώρα που η χώρα μετράει τις πληγές της από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, η κυβέρνηση προχωράει στην «αποκαθήλωση» των νόμιμων μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ικανοποιώντας ουσιαστικά ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα σε τροπολογία για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο: “Πανεπιστήμιο Ιωάννίων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”, συμπεριλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- άρθρο που οδηγεί στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση των σημερινών μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.

Όπως αποκάλυψε στις αρχές Ιουλίου το ΘΕΜΑ και σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, με εντολή του πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Παιδείας κ.Κωνσταντίνος Γαβρόγλου είχε ζητήσει επιτακτικά την παραίτηση των νόμιμων μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, κ.κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και Μέτσο Τζεμαλή αντίστοιχα, προκειμένου ν΄ ανοίξει ο δρόμος για τη διαδοχή τους.
Ο μουφτής Ξάνθης μάλιστα, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Παιδείας και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ.Βαγγέλη Καλπαδάκη, οι οποίοι του ζήτησαν επιτακτικά να «διευκολύνει» τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποβάλλοντας γραπτώς την παραίτηση του. Αίτημα που τόσο ο κ.Σινίκογλου, όσο και ο μουφτής Κομοτηνής κ.Μέτσο Τζεμαλή, αρνήθηκαν υποστηρίζοντας πως η θητεία τους λήγει το 2021, και πως απόπειρα παύσης τους θα ισοδυναμούσε με νομικό πραξικόπημα.

Τελικά η κυβέρνηση επέλεξε να τους παύσει μέσω … αναγκαστικής συνταξιοδότησης, ορίζοντας πλέον πως οι εκάστοτε επικεφαλής των τριών Μουφτειών Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμότειχου αποχωρούν υποχρεωτικά από τη θέση τους, με τη συμπλήρωση του 67ου έτος της ηλικίας τους, όπως συμβαίνει ουσιαστικά με τους … δικαστικούς .

Στην τροπολογία που σήμερα ήρθε στη βουλή, αναφέρεται συγκεκριμένα πως: “ο μουφτής (ή ο τοποτηρητής μουφτής) παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα είναι και δημόσιος λειτουργός (με θέση γενικού διευθυντή) ασκώντας και δικαιοδοτικά καθήκοντα επί ορισμένων υποθέσεων ιδιωτικού δικαίου που αφορούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιφέρειάς του (εφόσον αυτά έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία του, αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί να προγραμματίζει την ομαλή διαδοχή στην υπηρεσία”.

tropologia-moufti1

Άγνωστο πώς θα επιλεγούν οι νέοι μουφτήδες

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη ποιοι θα είναι οι νέοι μουφτήδες στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και με ποιόν τρόπο θα επιλεγούν από το υπουργείο Παιδείας, την ίδια ώρα που οι τουρκόφρονες της μειονότητας όπως και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, θέτουν ευθέως θέμα εκλογής μουφτήδων απευθείας από τη μειονότητα, παραβλέποντας πως εκτός από πνευματικοί ηγέτες εξακολουθούν να έχουν -έστω και προαιρετικά- ρόλο δικαστή στο πλαίσιο της Σαρίας.

Η Τουρκία συστηματικά επιδιώκει να υποδεικνύει και να ελέγχει την πνευματική ηγεσία της μειονότητας, αν και ακόμη και στη δική της περίπτωση οι μουφτήδες στη γειτονική χώρα διορίζονται και δεν εκλέγονται.

Στόχος βέβαια είναι η πλήρη υποταγή και της μειονότητας αλλά και ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των Βακουφίων στην Θράκη, που περιλαμβάνει πολλά «φιλέτα».

Κύριος εκφραστής των τούρκικων επιδιώξεων στην Θράκη, είναι ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος συμπεριφέρεται ως «τοποτηρητής» με το «ΟΚ» του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.

Ο Ζεϊμπέκ φιλοδοξεί να νομιμοποιήσει τον «ψευδομουφτής» Αχμέτ Μέτε, που μετά από μία περίοδο στον «πάγο» από την Τουρκία –λόγω φερόμενων σχέσεων του με το δίκτυο Γκιουλέν- επανέκαμψε δριμύτερος και βασιλικότερος του … Ερντογάν.

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται πως οι δαπάνες λειτουργίας των Μουφτειών, θα καλύπτονται από το υπουργείο Παιδείας , προκειμένου “να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι θρησκευτικές ανάγκες της μουσουλμανικής μειονότητας” επισημαίνοντας πως οι Μουφτείες είναι “αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας που υπάγονται απευθείας στον οικείο υπουργό”.