13 Αυγούστου 2018

Οι χάρες της κυβέρνησης στους τρομοκράτες

Ο δρόμος άνοιξε με την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφάλειας

Μάρτιος 2015. Νοσοκομείο Λαμίας. Ο «Λουκάς» της «17 Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας, βρίσκεται εκεί καθώς πραγματοποιεί απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του στις Φυλακές Δομοκού. Εντελώς αναπάντεχα, ο άνθρωπος που εκτίει μία από τις μεγαλύτερες ποινές στις ελληνικές φυλακές, καθώς έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για σειρά δολοφονιών της τρομοκρατικής οργάνωσης, δέχεται μια επίσκεψη, η οποία προκαλεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Η τότε βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Βάσω Λέβα, επισκέπτεται τον Δημήτρη Κουφοντίνα, παραμένει για μία ώρα στο δωμάτιό του, τον ενημερώνει για το επικείμενο εκείνη την περίοδο νομοσχέδιο, με το οποίο θα καταργούνταν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού, και εκείνος στη συνέχεια σταματάει την απεργία πείνας. Αυτή είναι η πρώτη και σημαντικότερη «χάρη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ. στον πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Με την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και του ειδικού καθεστώτος λειτουργίας τους, ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος για την ευνοϊκότερη μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα, που είχε ως αποκορύφωμα τη μεταγωγή του στις ανοικτές αγροτικές φυλακές του Βόλου. Μάλιστα, χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα έπειτα από τη μεταγωγή του ηγετικού στελέχους της «17 Νοέμβρη» στη φυλακή της Κασσαβέτειας, για να πάρει σειρά ακόμα ένα μέλος της οργάνωσης. Ο λόγος για τον Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος μεταφέρθηκε στη φυλακή της Χαλκίδας, η οποία, ωστόσο, είναι κλειστού τύπου και δεν έχει τις «χαλαρές» συνθήκες των αγροτικών φυλακών Βόλου.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προχώρησε στην κατάργηση των διατάξεων για τις φυλακές τύπου Γ (είχαν θεσμοθετηθεί επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και επί υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου) έδωσε το δικαίωμα στον Δ. Κουφοντίνα -σε πρώτη φάση- να καταθέσει αίτηση για χορήγηση άδειας από τις φυλακές. Η Νέα Δημοκρατία είχε προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των φυλακών τύπου Γ, όπου θα κρατούνταν καταδικασμένοι για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και επικίνδυνοι βαρυποινίτες. Σύμφωνα με τις διατάξεις που είχαν ψηφιστεί, στους κρατούμενους σε αυτές τις φυλακές δεν χορηγούνται άδειες. Επίσης, στις συγκεκριμένες διατάξεις αναφερόταν ρητά ότι οι κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί σε πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις για βαρύτατα αδικήματα, π.χ. ανθρωποκτονίες (299, Ποινικός Κώδικας, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας), ακόμη κι αν δεν μετάγονταν σε φυλακές τύπου Γ λόγω καλής συμπεριφοράς μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, θα μπορούσαν να αιτηθούν τη χορήγηση άδειας έχοντας εκτίσει τουλάχιστον 18 χρόνια στη φυλακή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. κατάργησε με συνοπτικές διαδικασίες αυτόν τον νόμο λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη της κυρίας Λέβα στον Δημήτρη Κουφοντίνα, με αποτέλεσμα να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς για τη χορήγηση των αδειών στους κρατούμενους, που έθετε ως προϋπόθεση την έκτιση οκτώ ετών.

Διεθνής αντίκτυπος
Αυτή η αλλαγή άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για να ακολουθήσει η πρώτη διήμερη άδεια στον «Λουκά» της «17 Νοέμβρη», η οποία του χορηγήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2017. Ακολούθησε μία δεύτερη, επίσης διήμερη, τον Φεβρουάριο του 2018. Στη συνέχεια, έπειτα από την τοποθέτηση νέου εισαγγελέα στο Συμβούλιο των φυλακών και την απεργία πείνας που πραγματοποίησε ο Δ. Κουφοντίνας, εγκρίθηκε και η τρίτη διήμερη άδεια, που του χορηγήθηκε στα μέσα Ιουνίου του 2018 και μάλιστα με πιο «χαλαρούς» όρους. Μετά τις άδειες, ήρθε και η μεταγωγή του στις 3 Αυγούστου 2018 στις ανοικτές αγροτικές φυλακές του Βόλου, όπου οι συνθήκες κράτησης απέχουν έτη φωτός από εκείνες που επικρατούν στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το καλοκαίρι του 2015 ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε μεταφερθεί για πέντε ημέρες στις Φυλακές Αυλώνα, στις οποίες φιλοξενούνται ανήλικοι και νέοι κρατούμενοι και οι οποίες θεωρούνται από εκείνες με τις καλύτερες συνθήκες σε όλη την επικράτεια. Βέβαια, τότε, με εισαγγελική παραγγελία είχε αποφασιστεί η επιστροφή του στις Φυλακές Δομοκού. Στη συνέχεια, ο Δ. Κουφοντίνας επέστρεψε στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν για το μεγαλύτερο διάστημα παραμονής του στις φυλακές. Σημειώνεται πως οι... χάρες της κυβέρνησης προς τα μέλη της «17Ν» έχουν προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία υπήκοοι και αξιωματούχοι των οποίων έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση. Ενδεικτικό είναι ότι για τον Δημήτρη Κουφοντίνα που μετήχθη στις αγροτικές φυλακές Βόλου η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, ανέφερε πως «δεν έδειξε μεταμέλεια και συνεχίζει να εμπνέει την επόμενη γενιά τρομοκρατών να συνεχίσουν στα χνάρια του. Καταδικάζουμε τις άδειες ή οποιαδήποτε ελάφρυνση της φυλάκισής τους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Ντ. Πιρς. Οπως τόνισε στην ανάρτησή του στο twitter, ο Κουφοντίνας είναι ένας αμετανόητος τρομοκράτης, που θα έπρεπε να περάσει το υπόλοιπό του στη φυλακή και όχι σε μια «φάρμα». «Δεν το καταλαβαίνω. Ο Κουφοντίνας είναι ένας καταδικασμένος τρομοκράτης, υπεύθυνος για τον θάνατο Ελλήνων, Τούρκων, Βρετανών και Αμερικανών πολιτών. Πρέπει να μείνει στη φυλακή, σε αληθινή φυλακή, και να εκτίσει ισόβια. Χωρίς άδειες, χωρίς φάρμες. Οι μέρες του έχουν τελειώσει», έγραψε.

Στις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει εντός και εκτός συνόρων η μεταγωγή Κουφοντίνα σε «φυλακές πολυτελείας», όπως τις χαρακτηρίζει, αναφέρθηκε σε άρθρο του ο «Guardian». Παρέθεσε τις ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι κάποτε τα μέλη της «17 Νοέμβρη» ήταν στις πρώτες θέσεις της λίστας καταζητούμενων των ΗΠΑ. Απάντηση σε αυτές τις αιτιάσεις προσπάθησε να δώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ.

Παναγιώτης Φωτεινός
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/8/2018