13 Αυγούστου 2018

ΑΦΟΥ ΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΓΙΔΙΑ! Σχεδιάζουν παροχές και φοροελαφρύνσεις για να «θολώσουν» την καταστροφή στο Μάτι

«Είμαστε καλύτεροι απ’ όλους και όσο ο λαός και το Σύνταγμα το επιτρέπουν θα είμαστε στην εξουσία» λέει ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - Θέλουν να ανακοίνωσουν ευνοϊκά μέτρα στη ΔΕΘ - «Τα πληβειακά στρώματα έχουν εργαλειακή ψήφο, κοιτάνε τι θα τους δώσεις» επισημαίνει κορυφαίος υπουργός

Τα δραματικά γεγονότα και η εκατόμβη νεκρών άλλαξαν τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργικού γραφείου ανοίγοντας τη συζήτηση για πιθανό ανασχηματισμό με σκοπό να επιχειρηθεί... επανεκκίνηση.
Εκπαραθυρώνοντας τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη μαζί με τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αλλά και τον Γενικό Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που επί μία εβδομάδα χαρακτήριζε «αλάνθαστους», ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποκλιμακώσει τη λαϊκή οργή και να κλείσει την υπόθεση με τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις των συναρμοδίων που προκάλεσαν τον θάνατο 93 ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μια σειρά δηλώσεων υπουργών, όπως αυτή του Παύλου Πολάκη, ότι «οι νεκροί θολώνουν την εικόνα αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού» ή βουλευτών όπως του Κώστα Μπάρκα, ότι «μπορεί να πέθαναν πολλοί αλλά σώθηκαν περισσότεροι», αποκάλυψαν ότι μια μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή, ενώ μέλη της κυβέρνησης έριχναν τις ευθύνες για τον όλεθρο στα αυθαίρετα και τους ιδιοκτήτες τους! Οταν αντελήφθησαν ότι η καταστροφή στο Μάτι μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις, στην κυβέρνηση προκλήθηκε ο φόβος ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συρθεί σε εκλογές με τη βαριά πολιτική κατηγορία ότι η αμέλεια των εμπλεκομένων να σταματήσουν την πυρκαγιά και η αδυναμία να εκκενώσουν το Μάτι προκάλεσε δεκάδες ανθρωποκτονίες.

Ο Τόσκας είπε ότι «δεν ήταν δυνατόν» να εκκενωθεί το Μάτι σε μιάμιση ώρα
«Είπε, τεκμηρίωσε και μας έπεισε ότι δεν ήταν δυνατόν να οργανωθεί εκκένωση οικισμού σε μιάμιση ώρα», αποκάλυψε κορυφαίος υπουργός για τον Νίκο Τόσκα και όσα υποστήριζε επιχειρώντας να αιτιολογήσει το φιάσκο της περικύκλωσης εκατοντάδων ανθρώπων στο Μάτι από τη φωτιά. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας οδήγησε τον πρωθυπουργό σε απόδοση πολιτικών ευθυνών, ενώ παράλληλα κατέρρεαν οι θεωρίες συνωμοσίας περί ασύμμετρων απειλών και αποκαλυπτόταν ότι για τη διάλυση της Πυροσβεστικής οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα σε τρία χρόνια άλλαξε τέσσερις φορές τον αρχηγό του Σώματος! Παράλληλα, με την αποπομπή ενός υπουργού και τριών ανώτερων στελεχών της κρατικής μηχανής, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωνε εκ του προχείρου τη διάλυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση ενός νέου φορέα, Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Κυρίως, όμως, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ξορκίσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας «όχι σε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε στο «ΘΕΜΑ» επισήμανε ότι «πάμε για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019», εννοώντας ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν παράλληλα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.



«Είμαστε καλύτεροι απ' όλους»
«Είμαστε καλύτεροι απ’ όλους και όσο ο λαός και το Σύνταγμα το επιτρέπουν θα είμαστε στην εξουσία», υπογράμμισε το ίδιο ιστορικό στέλεχος του Συνασπισμού. Ο ίδιος αξιωματούχος, αναφέρθηκε στη Ν.Δ. με προφανή υποτιμητική διάθεση λέγοντας: «Δεν ασχολούνται με το να κάνουν 10 προτάσεις, δίνουν τη μάχη... της ξαπλώστρας και νομίζουν ότι όλα έχουν τελειώσει».

«Τα πληβειακά στρώματα κοιτάνε τι θα τους δώσεις»
Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα της τραγωδίας στο Μάτι πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για να ξεπεράσουν την τραγωδία στο Μάτι, την πιο δύσκολη στιγμή στην κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, τα κυβερνητικά στελέχη σχεδιάζουν μια σειρά από παροχές που θέλουν να ανακοινώσουν στη ΔΕΘ.
«Το πρόβλημα είναι η οικονομία, it’s the economy stupid», μας λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Τα πληβειακά στρώματα έχουν εργαλειακή ψήφο, κοιτάνε τι θα τους δώσεις». Σύμφωνα με τη λογική του υπουργού που θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις του πρωθυπουργού, «αν δεν κόψουμε τις συντάξεις και καταφέρουμε να δώσουμε μερίσματα, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Υπάρχει υποστήριξη για την κυβέρνηση»
Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου είναι να εξασφαλιστούν σχεδόν 700 εκατ. ευρώ για φοροελαφρύνσεις από το αναμενόμενο υπερπλεόνασμα, ανακοίνωση που σχεδιάζεται να γίνει από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. «Αν καταφέρουμε να δώσουμε σάρκα και οστά στην έξοδο από το μνημόνιο και αυτό συνδυαστεί με πολιτικές που θα βάλουν στην τσέπη των πολιτών 10 ευρώ, εκεί θα κριθούν τα πράγματα», σημειώνει ο κορυφαίος υπουργός.
«Επί ΣΥΡΙΖΑ πήγανε καλά τα πράγματα στην οικονομία και πολλοί έχουν ταραχτεί», μας λέει με έπαρση το κορυφαίο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, και εξηγεί: «Δεν πήγανε καλά επειδή είμαστε φοβεροί, αλλά επειδή, για παράδειγμα, ήρθαν 33 εκατομμύρια τουρίστες». Ο ίδιος κομματικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτος στην άποψή του ότι η κυβέρνηση θα περάσει και τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και τη συμφωνία με τα Σκόπια για τη «Βόρεια Μακεδονία» παρά τις απειλές Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. «Υπάρχει υποστήριξη για την κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», λέει, υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντλήσει κοινοβουλευτική στήριξη από τις δεξαμενές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κατά την άποψη του έτερου συνομιλητή μας, βαρύνουσα σημασία στις εξελίξεις θα έχει και η αύξηση της απασχόλησης: «Αν η ανεργία πριν από τις ευρωεκλογές πέσει στο 18% ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πρόβλημα».

«Ούτε ο Τσίπρας έχει αποφασίσει το εύρος και τον χρόνο του ανασχηματισμού»
Σε ό,τι αφορά τον πολυδιαφημισμένο ανασχηματισμό, αυτός προς το παρόν μοιάζει αβέβαιος κατά την άποψη και των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνομιλήσαμε. «Το εύρος και τον χρόνο του ανασχηματισμού ούτε ο Τσίπρας τα έχει αποφασίσει», διευκρινίζει ο κορυφαίος υπουργός. Θα επαληθευτεί ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για τα «πληβειακά στρώματα» ή θα αποδειχτεί μια «παπάρα», κατά τη χυδαία έκφραση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Αυλωνίτου; Μόνο ο χρόνος θα δείξει - μετά την επιστροφή από τα μπάνια του Αυγούστου.