11 Σεπτεμβρίου 2018

Ο πρόεδρος της Καταλονίας προσπαθεί με διαδηλώσεις να κρατήσει ζωντανό το όνειρο της ανεξαρτησίας

Ως ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας να αναζωπυρωθεί διεθνώς το ενδιαφέρον για το καταλανικό ζήτημα βλέπει ο πρόεδρος της ισπανικής περιφέρειας τις δίκες των αυτονομιστών ηγετών.

«Θα κινητοποιήσουμε και θα εστιάσουμε όλες μας τις προσπάθειες για να καταγγείλουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η Καταλονία», είπε ο Κιμ Τόρα στο Politico.

Ενόψει των μεγάλων σημερινών κινητοποιήσεων υπέρ της απόσχισης στη Βαρκελώνη ανήμερα της εθνικής εορτής της Καταλονίας και περίπου έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα που προκάλεσε την επέμβαση της Μαδρίτης, ο Τόρα φαίνεται ότι δεν έχει και πολλά χαρτιά να παίξει λόγω των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία, καθώς πολλοί από τους ηγέτες του βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και στη Μαδρίτη η νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έχει υιοθετήσει πιο συμφιλιωτικούς τόνους.

Δεκάδες αυτονομιστές ηγέτες αναμένεται να καθίσουν το φθινόπωρο στο εδώλιο κατηγορούμενοι για στάση και κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων για το ρόλο που διεδραμάτισαν στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιφέρειας, Ορισμένοι συμπληρώνουν ήδη δέκα μήνες στη φυλακή ενόψει της δίκης, ενώ άλλοι, όπως ο προκάτοχος του Τόρα, Κάρλες Πουτζδεμόν, έφυγαν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη σύλληψη. Αν και δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες για τις δίκες, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και να ολοκληρωθούν την προσεχή άνοιξη.

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε νωρίτερα φέτος το ισπανικό αίτημα έκδοσης του Πουτζδεμόν για εξέγερση, ενώ Βελγικό δικαστήριο αρνήθηκε να εγκρίνει ισπανικά εντάλματα σύλληψης για κάποιους από τους αποπεμφθέντες υπουργούς του πρώην προέδρου της Καταλονίας. Σύμφωνα με τον 55χρονο Τόρα αυτό καταδεικνύει τα κενά του ισπανικού δικαστικού συστήματος. Η ΕΕ θα έπρεπε «να αρχίσει τουλάχιστον να διερωτάται τι συμβαίνει με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, που δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνα στη Γερμανία ή το Βλγιο», είπε.

Ο Τόρα λέει ότι στην προσπάθειά του να κερδίσει διεθνή υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα επικαλεστεί μια νομική θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι καταπιεσμένοι λαοί μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Και υποστηρίζει ότι οι σημερινές κιντηποιήσεις θα αποτελέσουν το έναυσμα διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα κι έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης στο καταλανικό ζήτημα. Λεπτομέρειες, ωστόσο, ως προς το τι άλλο σχεδιάζει ο ίδιος κι οι υπουργοί του για να προωθήσει την απόσχιση δεν έδωσε.

«Σ’ αυτή τη βάση είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς μακροπρόθεσμους ή έστω μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πέρυσι τον Οκτώβριο μετά το δημοψήφισμα χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία λόγω έλλειψης ενότητας μεταξύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της απόσχισης και της χρονικής συγκυρίας της διακήρυξης ανεξαρτησίας.

Συμφιλιωτικοί τόνοι από τη Μαδρίτη

Ο Σοσιαλιστής νέος Ισπανός πρωθυπουργός που εκθρόνισε τον Μαριάνο Ραχόι τον Ιούνιο έχει υιοθετήσει μια ηπιότερη στάση έναντι των Καταλανών αυτονομιστών, παρά τις έντονες αντιδράσεις των ηγετών των φιλελεύθερων Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα και του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο. Έκανε μάλιστα επανειλημμένες προτάσεις για διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την εκχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην περιφέρεια. «Η Ισπανική κυβέρνηση παίρνει πολύ στα σοβαρά το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με την Καταλανική κυβέρνηση», είπε ο Σάντσεθ την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας την ίδια ώρα ότι η κυβέρνηση του Τόρα δεν έχει την αναγκαία υποστήριξη για να πιέσει για απόσχιση, αφού τα κόμματα υπέρ της αυτοδιάθεσης έλαβαν συνολικά 47% των ψήφων στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο Τόρα από την πλευρά του, αν και αναγνώρισε την αλλαγή στάσης της Μαδρίτης, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμφωνήσει στην εκχώρηση ευρύτερης αυτονομίας στην Καταλονία, αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οριστικά τα σχέδια για ένα νέο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Κάλεσε δε προχθές την ισπανική κυβέρνηση να αποδεχθεί το δημοψήφισμα σε συνέντευξή στην καταλανική εφημερίδα El Periodico.«Εάν η Ισπανική κυβέρνηση δεν βλέπει σε αυτό μία διαπραγματευτική θέση, τότε θα πιέσουμε τις καταστάσεις διότι έχουμε στα χέρια μας μία δημοκρατική εντολή», είπε ο Τόρα.